Gemeente Helden

Voortgang Herinrichting Steenstraat (periode februari)

Na een vorstperiode van twee weken heeft Heijmans op maandag 6 februari zijn werkzaamheden hervat. Rekeninghoudende met de al eerder benoemde stagnatie (niet geplande nutsleidingen rotonde Everlo en grondverontreiniging Kömhoff) betekent dat wij circa een maand achter liggen op het schema. Hoewel de aannemer meer personeel gaat inzetten zal de einddatum waarschijnlijk niet gehaald worden, maar dit zal waarschijnlijk begin juni zal worden.

Uitvoering korte termijnplanning:
De aannemer gaat zich concentreren op de werkzaamheden binnen het opengebroken wegvak Kömhoff/Expert. In deze werkzaamheden zit ook de sanering van de grondverontreiniging bij Kömhoff. De planning bij goede weersomstandigheden is dat over twee weken de bestaande asfaltconstructie van Expert tot aan de Bergweg verwijderd is. Hierna kan de nieuwe funderingsconstructie tussen Kömhoff en Expert aangebracht worden.

Grondverontreiniging Kömhoff:

De grondverontreiniging onder het wegvak Steenstraat is nu exact in beeld gebracht. In samenwerking met de afdeling Milieu en de provincie Limburg is een saneringsplan opgesteld. In week 6 en 7 wordt deze verontreiniging door firma Heijmans (onder toezicht van de afdeling Milieu) verwijderd en afgevoerd naar een erkend verwerkingsbedrijf in Weert. De grootte van de verontreiniging onder de bebouwing bij Kömhoff is nog niet bekend. Dit zal nader onderzocht worden.

Omdat de verontreiniging onder de Steenstraat verwijderd kan worden, ondervindt de realisering van de wegconstructie er geen hinder van.

Zeer Stil Asfalt op de Steenstraat:

Enkele jaren geleden heeft het ministerie van VROM geld beschikbaar gesteld om op het wegvak Van Hornestraat en Hoogstraat zeer stil asfalt aan te brengen. Deze subsidietoekenning was eenmalig. Door integrale afstemming van rioolwerkzaamheden en asfaltwerkzaamheden werd besloten om de reconstructie enkele jaren uit te stellen. In het kader van Duurzaam Veilig` is de Hoogstraat een 30 km/u-wegvak geworden. Dit betekende dat de subsidiebijdrage voor dit wegvak vervalt. Het ministerie van VROM heeft nu besloten om de eerder toegekende bijdrage te besteden voor het wegvak Steenstraat. Toepassen van dit asfaltproduct betekent dat een nog grotere geluidreductie bereikt wordt.

Bereikbaarheid winkeliers/ondernemers:

Na openstelling van de rotonde Everlo is eerder het tijdelijke verbindingsweggetje tussen het bedrijventerrein en Haagveld opgeheven. Omdat bovengenoemde stagnatie in het project is ontstaan, is in overleg met winkeliers/ondernemers besloten om het verbindingsweggetje weer voor het verkeer open te stellen.

10-2-2006 14:06