Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 23 februari 2006

Scholenbouwprijs 2006 zoekt inspirerende opdrachtgevers

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert voor de achtste keer de Scholenbouwprijs. Een deskundige jury gaat dit jaar op zoek naar inspirerend opdrachtgeverschap. De Scholenbouwprijs 2006 wordt in januari 2007 tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) uitgereikt door onderwijsminister Maria van der Hoeven.

De Scholenbouwprijs wordt iedere twee jaar door het ministerie uitgereikt met als doel professioneel en inspirerend opdrachtgeverschap te stimuleren. Het thema van de Scholenbouwprijs 2006 is: "Mijn school is uniek, omdat ..". Voor dit thema is gekozen, omdat steeds meer scholen in nauwe samenwerking met gemeenten, architecten en andere partijen komen tot eigen concepten om het onderwijsproces vorm te geven. Denk aan de ontwikkeling van de brede school, multifunctionele gebouwen, nieuwe concepten binnen het vmbo en het havo/vwo, de aandacht die er is rond het praktijkonderwijs en het faciliteren van nieuwe leerwerkomgevingen. Dit leidt steeds meer tot unieke en aansprekende gebouwen. Het ministerie wil daar met de Scholenbouwprijs graag op inspelen. De prijs wordt in opdracht van het ministerie georganiseerd door ICS Adviseurs. De uitreiking vindt plaats in overleg en samenwerking met de Stichting Architecten Research Onderwijsgebouwen (Staro).

Nu aanmelden
Twee jaar geleden noteerde de Scholenbouwprijs het recordaantal van 149 aanmeldingen. Omdat er de afgelopen twee jaar weer enorm veel nieuwe en inspirerende schoolgebouwen zijn gerealiseerd, verwacht de organisatie ook nu weer veel inzendingen. Aanmelden kan nog tot 15 maart 2006 via www.scholenbouwprijs.nl. In aanmerking komen nieuwbouw-, verbouw- en renovatieprojecten in het primair en voortgezet onderwijs, gerealiseerd tussen 1 september 2004 en 1 september 2006 voor een bedrag van E 350.000,- of hoger. Zodra de aanmelding door de organisatie is geaccepteerd, ontvangt de aanmelder een gebruikersnaam en wachtwoord die toegang geven tot een eigen pagina op de website. Hier kan het project volledig worden gepresenteerd in tekst en beeld.

De jury
De eerste selectie maakt de jury op basis van de presentaties op de website. Na een aantal selectieronden en een bezoek aan de genomineerde projecten volgt in januari 2007 de prijsuitreiking. In de jury zijn ook dit jaar weer verschillende disciplines en kwaliteiten vertegenwoordigd. De Scholenbouwprijs 2004 is goed vertegenwoordigd met drie winnaars: Theo Kupers (namens N2 architecten verantwoordelijk voor het winnende ontwerp in het primair onderwijs; Braambos in Hoofddorp), Willem Pisano (schoolleider van de Titaan in Hoofddorp, winnaar bij het voortgezet onderwijs) en Marijke Kemp (directeur van de Plantage in Soest, in 2004 goed voor een eervolle vermelding). Andere juryleden zijn Ard de Vries (architect en adviseur van het Atelier Rijksbouwmeester), Bob van de Ven (onder meer manager en CvB-lid bij diverse onderwijsorganisaties) en Lottie Hellingman (onder meer presentatrice van tv-programma's voor jongeren). Juryvoorzitter is Theo Fledderus (algemeen directeur van NOC! *NSF).

Meer informatie is verkrijgbaar bij Noor Hellemans van ICS Adviseurs, telefoon (020) 454 78 00 of 06 22 26 82 27, e-mail: nhellemans@icsadviseurs.nl.


---- --