Persbericht

Sanofi Pasteur MSD gaat merendeel griepvaccins leveren

Amstelveen, 24 februari 2006 - Sanofi Pasteur MSD gaat in 2006 en 2007 in opdracht van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) 2.4 miljoen van de in totaal 3.2 miljoen griepvaccins leveren voor het Nationaal Programma Grieppreventie. Het contract voor het vaccin met de naam Vaxigrip® is op 21 februari 2006 door beide partijen ondertekend. Dit betekent dat 3 van elke 4 personen die in 2006 en 2007 in het kader van de nationale campagne gevaccineerd worden, een injectie met Vaxigrip® krijgen.

Het Nederlands Vaccin Instituut, een agentschap van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is verantwoordelijk voor de inkoop en de distributie van griepvaccins onder huisartsen in het kader van het Nationaal Programma Grieppreventie. Jaarlijks ontvangt ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking in het najaar een persoonlijke uitnodiging van de eigen huisarts voor kosteloze toediening van deze 'griepprik'. Circa 75% van hen geeft gehoor aan deze oproep. Deze groep behoort tot de door de Gezondheidsraad vastgestelde risicogroep, bijvoorbeeld mensen met een chronische aandoening van het hart, de longen of de nieren of omdat ze ouder zijn dan 65 jaar. Het vaccin is daarnaast op eigen verzoek beschikbaar via de huisarts of apotheek voor diegenen die buiten deze risicogroep vallen. Vele zorgverzekeraars vergoeden deze kosten geheel of gedeeltelijk.

"Door de goede voorlichting en efficiënte organisatie wordt de waarde van een griepprik door Nederlanders erkend en behoort het opkomstpercentage tot de hoogste in Europa", aldus Anthony Kievid, country manager van Sanofi Pasteur MSD. "Ik ben verheugd dat Sanofi Pasteur MSD met deze overeenkomst een bijdrage kan leveren aan de succesvolle griepcampagne in Nederland."

In Nederland steken griepepidemieën meestal in de herfst en winter de kop op. Per seizoen bezoeken veel mensen hun huisarts met griepachtige klachten. Toch worden niet alle "griepjes" veroorzaakt door het griep of influenzavirus. Verkoudheid en buikgriep worden door andere virussen veroorzaakt. De griepprik helpt alleen tegen de echte griep (influenza). Bij gezonde personen verloopt de griep meestal zonder ernstige complicaties, maar het kan 2 tot 3 weken duren voordat men volledig hersteld is. Hierdoor kan een griepepidemie leiden tot een extra belasting van de gezondheidszorg en een afname van de arbeidsproductiviteit. Bij risicogroepen kent de griep vaak een ernstiger verloop met een verhoogde kans op complicaties met als mogelijk gevolg een ziekenhuisopname of zelfs de dood. Jaarlijks sterven er in Nederland ongeveer 166 mensen als gevolg van de griep.

De samenstelling van het griepvaccin wordt ieder jaar aangepast aan de typen van het griepvirus die het komende winterseizoen worden verwacht, op basis van een aanbeveling van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Daarom is het nodig elk jaar een griepprik te halen. Gebleken is dat vaccinatie 70% - 90% van de griepgevallen voorkomt bij gezonde mensen en 60% bij mensen die in de risicogroep vallen.

Over Vaxigrip®
Vaxigrip®, het griepvaccin van Sanofi Pasteur MSD, werd in 1968 voor het eerst in Frankrijk geregistreerd. Inmiddels is Vaxigrip® wereldwijd het meest gebruikte griepvaccin en is het geregistreerd in meer dan 100 landen. De jarenlange ervaring met Vaxigrip® en het feit dat het vaccin wereldwijd al meer dan 500 miljoen keer is toegediend onderschrijft de effectiviteit en veiligheid van het vaccin. In Europa is Sanofi Pasteur MSD marktleider in het leveren van griepvaccins.

Over Sanofi Pasteur MSD
Sanofi Pasteur MSD is een joint venture van Sanofi Pasteur, de vaccindivisie van Sanofi-Aventis, en Merck & Co. Inc. Sanofi Pasteur MSD is het enige bedrijf in Europa dat zich uitsluitend op vaccins richt, waarbij innovatie en expertise worden gecombineerd. Sanofi Pasteur MSD is in staat de onderzoeksexpertise van Sanofi Pasteur en Merck & Co. Inc., samen met hun teams over de hele wereld, in te zetten voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor Europa, met als doel de bescherming tegen andere ziekten uit te breiden en bestaande vaccins te perfectioneren voor een betere acceptatie, werkzaamheid en verdraagbaarheid van vaccinatie.

Contactpersoon:
Robert Tensen, arts
Medical Affairs Manager
Tel 020 6473719
E-mail rtensen@spmsd.com
Website www.spmsd.com

Voor meer informatie over griep en griepvaccinatie zie www.nationaalkompas.nl en www.rivm.nl /griepprik


---- --