Ingezonden persbericht


Flexibilisering van de arbeid met name bij afbouwers

Rotterdam - Er is een stijgende lijn in de flexibilisering van de arbeid binnen de bouwsector te constateren. Steeds meer bedrijven binnen de bouwkolom huren (externe) arbeidskrachten in. De afbouwers lopen in die stijgende trend voorop. Over de ingehuurde arbeidskrachten is men overwegend positief. Gelukkig, want het aanbod van personeel zal beïnvloed worden door vergrijzing en een tanende instroom van jongeren. Deze trend zal de komende vijf jaar in (zeer) belangrijke mate gaan spelen binnen de bouw, volgens maar liefst 44% van de bouwkolom. Een en ander blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Met name de aannemers B&U zien de komende 5 jaar een arbeidstekort ontstaan door vergrijzing en beperkte instroom: 46% ziet dit als een trend die in belangrijke mate zal gaan spelen en nog eens 13% is van mening dat dit zelfs in zéér belangrijke mate gaat spelen.

©2006 USP MARKETING CONSULTANCY

In vergelijking met 2003 is er een duidelijke groei in het aantal bedrijven in de bouwkolom dat wel eens personeel inhuurt bij uitzendbureaus; 33% van de bedrijven deed dat in 2003 en 42% in 2005. Wordt nog iets verder teruggekeken dan is de stijgende lijn nog duidelijker zichtbaar, want in 2001 huurde 'slechts' 27% van de bedrijven wel eens personeel in via uitzendbureaus. Waar afbouwers in de voorgaande jaren 2001 en 2003 achterbleven, is het gebruik van uitzendkrachten daar inmiddels bijzonder hard gestegen van 11% naar 52% in 2005.

©2006 USP MARKETING CONSULTANCY

Ook het inhuren van personeel uit het buitenland (bijvoorbeeld Duitsland, Polen, Ierland en Engeland) blijkt in toenemende mate aangewend te worden om flexibel in te spelen op de behoefte aan arbeidskrachten. Totaal huurt 14% wel eens buiten Nederland wonend personeel in. Ook hier lopen de afbouwers weer voorop; niet alleen als marktpartij waar relatief het meest gebruik wordt gemaakt van buitenlandse arbeidskrachten (21%), maar ook als snelst stijgende partij (2001 5%; 2003 2%; 2005 21%).

©2006 USP MARKETING CONSULTANCY

Over het geheel genomen is de ervaring met het inhuren van zowel uitzendkrachten als arbeidskrachten uit het buitenland positief (respectievelijk 51% en 37% beoordelen hun ervaring als positief). Ten aanzien van buitenlandse arbeidskrachten geeft nog eens 14% aan hier een zeer positieve ervaring mee te hebben (1% voor uitzendkrachten).

©2006 USP MARKETING CONSULTANCY

Al met al kan gesteld worden dat steeds meer bedrijven gebruik maken van flexibel in te huren arbeidskrachten. Of dit volledig te wijten valt aan een toenemend tekort aan vaste krachten door de vergrijzing en beperkte instroom van scholieren is twijfelachtig (alhoewel in de bouw wel duidelijk de verwachting bestaat dat dit de komende 5 jaar in belangrijke mate gaat spelen). Ook aantrekkende bouwvolumes zorgen voor niet vooraf in te plannen pieken in de vraag naar personeel; extern aan te trekken tijdelijk personeel is dan een inmiddels gebruikelijke manier om toch in die personeelsbehoefte te voorzien.

drs. Rick van den Bos
De auteur is verbonden aan USP Marketing Consultancy. USP Marketing Consultancy voert als onderzoeks- en marketingadviesbureau continu marktonderzoek uit voor onder andere toeleveranciers, brancheorganisaties en uitgevers binnen de bouw. USP heeft begin dit jaar ook www.bouwpanel.nl opgezet. Hierbij zijn nu al ruim 5.000 organisaties uit de ontwerpende en uitvoerende (af)bouw en installatie aangesloten. Wanneer u meer informatie wenst over de activiteiten van USP of de mogelijkheden binnen het Bouwpanel kunt u bellen naar tel: 010-2066900.


---- --