Provincie Zuid-Holland

Gezinscoach helpt multi-probleemgezinnen

De provincie Zuid-Holland gaat multi-probleemgezinnen de helpende hand reiken. Veel probleemgezinnen krijgen van diverse instanties hulp, die werken soms langs elkaar heen. Om hieraan een eind te maken introduceert Zuid-Holland, samen met zes gemeenten, de gezinscoach.

Sommige gezinnen raken de regie over hun eigen leven kwijt als ze te maken krijgen met problemen op meerdere gebieden. Ze hebben bijvoorbeeld te maken met werkeloosheid, relatieproblemen, problemen op financieel gebied, schooluitval, problemen met de opvoeding van de kinderen en slechte huisvesting. Vaak bieden professionele werkers hen een helpende hand. Maar dan is het belangrijk dat hulpaanbieders met elkaar samenwerken op de verschillende terreinen. Ze moeten op de hoogte zijn van elkaars werkzaamheden en deze op elkaar afstemmen. Een gezinscoach kan dan uitkomst bieden. Zo'n coach is een hulpverlener die toch al met het gezin bekend is, maar het totale hulpaanbod coördineert. Er komt dus niet nog iemand extra over de vloer. De gezinscoach bouwt de vertrouwensrelatie met het gezin verder op. Samen met het gezin en de betrokken instellingen zet de coach een traject uit om de problemen van het gezin aan te pakken, onder het motto: één gezin, één plan. De coach spreekt de instellingen aan op hun verantwoordelijkheid om een samenhangend pakket van ondersteuning samen te stellen en ziet er op toe dat deze ook uitgevoerd wordt. De gezinscoach stimuleert en motiveert het gezin zich in te spannen om hun eigen situatie te verbeteren. Het gaat hierbij dus om een combinatie van coördineren van de hulp en van het zelf bieden van hulp naar gelang de vraag van het gezin.

De zes pilots vinden plaats in de gemeenten Dordrecht, Gorinchem, Katwijk, Gouda, Sliedrecht en Alphen aan den Rijn. Samen met gemeenten, Bureaus Jeugdzorg en maatschappelijke organisaties wordt bekeken hoe de coördinatie van zorg/gezinscoach in Zuid-Holland er het beste uit kan zien.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 44166 22