Time : 3:19:23 PM
Date : Friday, February 24, 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Zekerheid over het Chartreuzegebied: ontwikkelingskansen én archeologische primeur in Brugge

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening
-----------------------------------

Vandaag heeft de Vlaamse regering, op initiatief van Vlaams minister Dirk Van Mechelen het ontwerp-GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) voor de ontwikkeling van het Chartreuzegebied in Brugge definitief goedgekeurd (Sint-Michiels). In het evenwichtige voorstel gaan maatschappelijke functies als wonen, economie, werkgelegenheid, sociale zorg, natuur én archeologie harmonieus hand in hand. Meteen wordt zekerheid verschaft aan iedereen die begaan is met de kostbare ruimte aan de Chartreuzeweg.

Het uitvoeringsplan past binnen het afbakeningsproces van het regionaalstedelijk gebied Brugge, dat opgestart werd in mei 2002. Het is steeds de ambitie van minister Van Mechelen geweest om het Chartreuzegebied te bestendigen als een polyvalente ontmoetingsplaats met uiteenlopende functies.

WERKEN EN WONEN

Reeds vanaf het begin werd in de deelnota 'economische activiteiten' rekening gehouden met een gemengd regionaal bedrijventerrein. Het accent hierbij ligt expliciet op hoogwaardige kantorengebouwen voor dienstverlening. Productie en verwerking van goederen is uitgesloten. Het is de bedoeling de bezettingsgraad via hoogbouw zo laag mogelijk te houden zodat het grootste deel van de voorziene 20ha de groene structuur mee zal kunnen versterken.

Met andere woorden deze site vormt als het ware een nieuwe 'poort' van Brugge.

Hiernaast omvat het voorstel een zone voor 'stedelijk wonen' (zuidelijk deel Lac) en een zone voor 'wonen' (zonevreemde woningen worden zone-eigen gemaakt).

ZORG

Verder blijft de Park en Ride parking en de bebouwing van de Administratie Wegen en Verkeer (AWV) toegelaten ter hoogte van de E40, en krijgt het PIDO/vzw Ons Erf, een instelling voor personen met een mentale handicap, uitbreidingsmogelijkheden aangereikt. Het Groot Magdalenagoed krijgt een gemengde bestemming, met een bouwvrije zone voor onder meer paardenstallen (in functie van de hypotherapie van de gehandicapten), vergader- en congresruimte, een restaurant voor het bedrijventerrein, tentoonstellingsruimte, e.d.

ARCHEOLOGISCH ERFGOED EN NATUUR

Naast deze stedenbouwkundige ontwikkelingskansen wordt er in het voorstel ook ruim aandacht geschonken aan de bescherming van de schaarse natuur en het archeologische erfgoed in het Brugse.

Zo wordt het parkgebied Lac van Loppem (de waterplas en de omliggende groeninfrastructuur) omgezet naar parkgebied. De vandaag al aanwezige boscomplexen in het gebied 'Chartreuse' worden expliciet verankerd op het plan. Het boscomplex palend aan het woongebied blijft volledig behouden. In het bosgedeelte aan de Albert I-laan wordt een veiligere toegang tot het domein voorzien. In het belang van de dierenpopulatie wordt de mogelijkheid van ecoducten (onder de Expressweg) ingeschreven.

Luchtfoto's van het Chartreusegebied brachten aan het licht dat dit landelijke gebied aan de Brugse rand een bijzonder belangrijke archeologische site herbergt. Verspreid over een zone van enkele tientallen hectaren werden talloze vlekken en verkleuringen op de bodem waargenomen. Deze zijn het resultaat van menselijke activiteiten in het verleden. Gelet op de aard en dichtheid van deze archeologische sporen (de zogenaamde 'paperclip') gaat het zowel om de restanten van verdwenen nederzettingsstructuren, als om structuren die te maken hebben met begravingen en andere rituele activiteiten.

Deze site (lichtgroen gekleurd op kaartje in bijlage) is van zo'n uniek belang dat minister Van Mechelen, ook bevoegd voor Monumenten, Landschappen en Archeologie, op 20 april 2005 besliste deze te beschermen als archeologisch monument. Hierdoor worden de sporen en structuren bewaard in hun oorspronkelijke context. Met deze bescherming geeft minister Van Mechelen in de praktijk vorm aan de invulling van het Verdrag van Malta. Immers, in dit verdrag wordt de afbakening van archeologische reservaten als uitdrukkelijke doelstelling gesteld.

Bovendien vormt zo'n bescherming geen enkele belemmering voor de landbouwactiviteiten in het gebied.

Dit definitief goedgekeurde GRUP wordt nu overgemaakt voor advies van de Raad van State.


-----------------------------------
Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL