CD&V

VLAAMSE REGERING HARMONISSERT AANVRAAG BOUW-EN MILIEUVERGUNNING

Weldra zal het voor Vlaamse bedrijfsleider heel wat eenvoudiger zijn om een bouw- en milieuvergunning aan te vragen. De Vlaamse regering keurde vandaag de conceptnota van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk VAN MECHELEN, Vlaams minister van Administratieve Vereenvoudiging Geert BOURGEOIS en Vlaams minister van Milieu Kris PEETERS goed, die de afstemming van de milieu- en stedenbouwkundige aanvraag regelt. In het voorstel worden de procedures in eerste aanleg in verregaande mate geharmoniseerd. Voor klasse 2-bedrijven (minder hinderlijke inrichtingen) worden de vergunningsbeslissingen zelfs volledig geïntegreerd. Vandaag moet de Vlaamse bedrijfsleider voor éénzelfde project minstens twee afzonderlijke vergunningen aanvragen, soms zelfs op twee verschillende plaatsen. Voor zijn bouwkundige aanvraag moet hij bij de gemeente zijn, voor de milieuvergunning klasse 1 (meer hinderlijke projecten) bij de provincie, klasse 2 (minder hinderlijke projecten) bij de gemeente. Procedure, tijdsverloop en dossiersamenstelling zijn niet op elkaar afgestemd, wat de ondernemer met heel wat overbodig administratiewerk opzadelt. En dit kost veel tijd en geld. De ministers Van Mechelen, Bourgeois en Peeters hebben nu een voorstel klaar om de vergunningsaanvragen te harmoniseren. Dit kan, volgens berekeningen van de Kenniscel Wetsmatiging, een administratieve lastenbesparing van maar liefst 5,5 miljoen euro voor het Vlaamse bedrijfsleven en 583.514 euro voor de gemeenten betekenen. De werkgeversorganisaties en de VVSG en VVP waren dan ook nauw betrokken bij de totstandkoming van de conceptnota.

Eén loket
Aan één loket bij de gemeente zullen beide vergunningen op hetzelfde moment kunnen worden aangevraagd. Dat betekent dat ook voor zogenaamde milieuvergunningen klasse 1, die door de provincie worden behandeld, de indiener voortaan terecht kan bij zijn gemeente. Hierdoor kan de gemeente de aanvrager beter begeleiden bij het totaalproject en een vlottere en betere dienstverlening garanderen aan de ondernemer. Het gemeentelijk loket wordt immers het aanspreekpunt voor alle vergunningen. Indien de ondernemer wil, kan hij zich echter nog steeds rechtstreeks tot de provincie wenden voor milieuvergunningen klasse 1. Voor beide soorten inrichtingen (klasse 1 en klasse 2) behoudt de exploitant dus de vrije keuze om de milieu- en bouwvergunning gelijktijdig of afzonderlijk in te dienen.

Eenvoudiger dossier
Het aanvraagdossier voor beide vergunningen wordt aanzienlijk vereenvoudigd. Alle informatie die de overheid al in haar bezit heeft, moet, dankzij MAGDA, niet meer worden toegevoegd. En dat is heel wat: statuten, eerdere vergunningen, toelatingen en meldingen, R.S.Z-nummer en B.T.W-nummer... Voortaan volstaat het ondernemingsnummer. Ook zal de verplichte indiening van de zogenaamde kadastrale leggers en de lijst met kadastrale eigenaars worden geschrapt. Eén termijn
Voor milieuvergunningen klasse 2 wordt ook de afhandelingstermijn gelijkgeschakeld met de termijn van de bouwvergunning. Dat wil zeggen dat voor klasse 2 bedrijven, zowel de bouw- als de milieuvergunning gezamenlijk, ten laatste 105 dagen vanaf de volledig- en ontvankelijkverklaring, zullen worden afgeleverd. Er is dus sprake van een verkorting van de beslissingstermijn voor milieuvergunningen van klasse 2 bedrijven, die onderworpen zijn aan een openbaar onderzoek. De mogelijkheid tot verlenging met 1,5 maand voor de milieuvergunningsaanvraag verdwijnt.

Eén startpunt, één openbaar onderzoek en één adviesaanvraag De behandeling van de dossiers worden eveneens op elkaar afgestemd. Vandaag ontvangt de aanvrager voor de afzonderlijke vergunningsaanvragen telkens een apart volledigheids- en ontvankelijkheidsbewijs. Dit is het zogenaamde startmoment van de behandelingsprocedure. Bij een gelijktijdige aanvraag bij de gemeente, wordt dit startmoment gelijkgeschakeld en de aanvrager ontvangt één ontvankelijkheids- en volledigheidsbewijs. Eens dit is afgeleverd, wordt er nog slechts één openbaar onderzoek gevoerd. Wanneer er voor beide vergunningen een advies van eenzelfde instantie nodig is, wordt voortaan ook slechts één adviesvraag gesteld. De ministers Van Mechelen en Peeters zullen deze conceptnota nu vertalen in hun reglementeringen zodat dit nieuwe systeem nog dit jaar in werking kan treden. Kris Peeters


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be