Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.
50 jaar

20 februari 2006


- Persbericht -

Restauratie Oudezijds Achterburgwal 189-195 nagenoeg gereed

Vervallen ensemble leek jaren op instorten te staan

In 1956 werd de N.V. Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel opgericht. Daarom wordt in 2006 het 50-jarige bestaan gevierd van de maatschappij, die ondertussen Stadsherstel Amsterdam N.V. heet. Dit jubileum wordt gevierd met een groot aantal activiteiten en festiviteiten. Eén van die festiviteiten is de officiële oplevering van de restauratie van de panden Oudezijds Achterburgwal 189-195.

In januari 2005 is Stadsherstel gestart met de restauratie van deze panden, die jarenlang op instorten leken te staan. Oudezijds Achterburgwal 191 was waarschijnlijk één van de meest gefotografeerde woonhuizen in Amsterdam. Niet omdat er een bekend persoon in heeft gewoond of omdat het architectonisch zeer waardevol is, maar omdat het misschien wel het meest scheve huisje van de stad was.

De restauratie is goed verlopen. Vooral de samenwerking op de werkvloer tussen architect, opdrachtgever en aannemer verliep zeer prettig. Mede dankzij het goede inzicht van de mannen op het werk hebben wij minder aan het casco van de panden hoeven uitvoeren dan in eerste instantie gedacht werd. Hierdoor is het uiterlijk van dit karakteristieke ensemble na de restauratie grotendeels hetzelfde als voorheen. Architectenbureau Archivolt Architecten is verantwoordelijk voor de restauratie van de panden en Ingenieursbureau Evers en Partners voor de constructies. Abma Ursem is de aannemer die deze ingewikkelde restauratie onder handen nam.

Het einde van de restauratie is nabij. In totaal zijn er in deze vier panden negen woningen op de verdiepingen en twee bedrijfsruimten op de begane grond gerealiseerd. De nummers 189-191 en 193-195 zijn daarbij onderling verbonden. Wij willen u graag de gelegenheid geven de panden te bezichtigen voordat de nieuwe huurders hier hun intrek nemen.

We nodigen u daarom van harte uit aanwezig te zijn bij de viering van de bijna-oplevering van dit unieke project op:

Vrijdag 24 februari om 15.00
Oudezijds Achterburgwal 189-195

Voor meer informatie en het verkrijgen van foto's kunt u contact opnemen met de projectleider van de restauratie, Stella van Heezik, tel. (020) 52 000 76