Ingezonden persbericht


Persbericht
Bart Veldkamp begint aan laatste kilometers carrière

Rotterdam - Bart Veldkamp begint komende vrijdag 24 februari, na twintig jaar aan de laatste wedstrijd van zijn imposante schaatscarrière. De Haagse schaatsbelg besluit in Turijn zijn sportieve loopbaan met de tien kilometer op de Olympische schaatsbaan Oval Lingotto.

Veldkamp doet voor de vijfde maal mee aan de Olympische Spelen en dwong deelname aan de langste afstand af tijdens een uitstekend verlopen 5 kilometer, die hij afsloot met een dertiende plaats in een tijd van 6.32,02 minuten. De winnaar van het Olympisch goud op de tien kilometer van de Olympische Spelen van Albertville in 1992 begon zijn internationale schaatsloopbaan in 1986 met deelname aan een interlandwedstrijd in het Poolse Warschau. In dat jaar won hij overigens in Polsbroek ook zijn eerste wedstrijd op natuurijs. Na zijn selectie voor de toenmalige kernploeg in 1988, behaalde Veldkamp in 1990 met de Europese titel allround zijn eerste internationale prijs. Twee jaar later volgde Olympisch goud op de tien kilometer in het Franse Albertville en weer twee jaar later Olympisch brons op dezelfde afstand in het Noorse Lillehammer

In 1995 besloot Veldkamp over te stappen naar de Belgische bond en werd twee jaar later genaturaliseerd tot Belgisch staatsburger. Voor de zuiderburen veroverde hij in het Japanse Nagano in 1998 de eerste schaatsmedaille ooit, door op de tien kilometer als derde te eindigen. Na in Salt Lake City aanvankelijk te hebben verklaard dat het zijn laatste Olympische Spelen waren en te zullen stoppen, kwam de Hagenaar toch weer terug op zijn besluit. Met steun van het Belgisch Olympisch Comité, het Rotterdamse automatiseringsbedrijf Avantage (reeds partner sinds 1997) en het Amsterdamse incassobureau CreditForce begon de 38-jarige schaatsveteraan met de voorbereidingen op zijn vijfde Olympische Spelen.

Na twintig jaar aan de internationale top te hebben gestaan, stopt Veldkamp zijn schaatsen deze week in Turijn definitief in het vet. De schaatsbelg zal zich tot het einde van dit seizoen wijden aan sponsoractiviteiten voor Avantage, CreditForce en Right To Play, waarvan hij bij de start de eerste ambassadeur werd.



Ingezonden persbericht