Ingezonden persbericht


Persbericht voedselbank steunpunt Aalten 24 februari 2006

Voedselbank Aalten opent afgiftepunten in Lichtenvoorde en Winterwijk

"Voedselpakketten nodig voor 1100 gezinnen"

AALTEN - De onlangs opgerichte voedselbank in Aalten voorziet een explosieve groei in het aantal hulpaanvragen voor voedselpakketten. Alleen al in het verzorgingsgebied van het Aaltense steunpunt zouden in 2006 ruim 1100 gezinnen onder de armoedegrens leven en in aanmerking komen voor noodhulp.

Dat stelt woordvoerder Gertjan Nokkert van de voedselbank in Aalten. Onder het verzorgingsgebied vallen de gemeenten Berkelland, Oostgelre, Winterswijk, Aalten/Dinxperlo en Oude Ijsselstreek. Doetinchem is bezig met eigen initiatieven en valt daarbuiten. De voedselbank Aalten baseert de cijfers op landelijke normen en schattingen van het regionale centrum in het Arnhem, in combinatie met het aantal bijstandsgerechtigden in het eigen verzorgingsgebied. "Waarschijnlijk is de nood nog groter. Veel mensen schamen zich voor hun armoede en durven er niet mee naar buiten te komen," aldus Nokkert.

Nu bekend is geworden dat de voedselbank in Aalten is opgericht verwachten de initiatiefnemers een explosieve groei van het aantal hulpaanvragen. Naast Aalten zijn er recent nieuwe afgiftepunten voor de verdeling van voedselpakketten bijgekomen in Winterwijk en Lichtenvoorde. "In vijf weken tijd is het aantal gezinnen dat we ondersteunen gegroeid van 9 naar ongeveer 30. Het gaat hard. De pakketten zijn bedoeld als noodhulp voor mensen die voor korte of langere tijd financieel niet echt rond kunnen komen en dat zijn er helaas heel erg veel in Nederland. Niet iedereen komt voor hulp van de voedselbank in aanmerking. Er zijn criteria opgesteld waarbij wordt uitgegaan van het besteedbaar inkomen dat mensen dagelijks overhouden. Dus het inkomen dat overblijft nadat alle vaste lasten zoals huur, gas, water, licht en verzekeringen zijn betaald. Als dit inkomen minder is dan 150 euro voor een alleenstaande komt hij of zij volgens de landelijke normen in aanmerking voor een pakket. Bij een meerpersoonshuishouden moet dit bedrag voor elke volgende volwassene met 50 euro worden vermeerder en voor elk kind met 25 euro."

Grote nood

Nokkert benadrukt dat de nood op dit moment groter is dan de hulp dan de hulp die geboden kan worden. "We hebben nog geen geschikt pand, geen toezegging van gemeentelijke overheidssubsidies en ook nog geen sponsor zoals Bill Gates of Oprah Winfrey die zich geroepen voelt ons te helpen. Wat we wel hebben is de hartverwarmende steun van particulieren die vrijwilligerswerk willen doen, verenigingen die onder meer emmers erwtensoep brengen en plaatselijke supermarkten, groentewinkels en bakkers die graag hun onverkoopbare overschotten aan ons kwijt willen. Alle hulp is welkom. Ons grootste probleem op dit moment is dat we partijen voeding moeten afwijzen omdat we de logistiek niet kunnen uitbreiden. Dat is best wel eens frustrerend."

Hoopvol

In het comité van aanbeveling van de voedselbank in Aalten zitten onder meer burgemeester Bert Berghoef van Aalten en de van oorsprong Aaltense zangeres Sandra Vanreys. "Het is onbegrijpelijk dat we in deze rijke Westerse cultuur nog voedselpakketten moeten uitdelen. Dan is er structureel iets goed mis. Jullie hebben mijn steun," aldus wereldbekende country- en western zangeres op de site de Aaltense voedselbank.

Ook de spontane toestroom van mensen die als vrijwilligers een steentje willen bijdragen stemmen Nokkert hoopvol: "Het is triest dat anno 2006 voedselbanken in Nederland nodig zijn. Maar er zit nog zoveel goedheid in zoveel mensen, dat komt nu ook naar boven! We hopen dat de gemeenten hun hart laten spreken en met structurele financiële steun over de brug komen waar we van op aan kunnen, zodat we in ieder geval de vaste lasten van een pand en gas, water en licht kunnen betalen. Ons doel is dat we in de loop van 2006 inderdaad die 1100 gezinnen kunnen bereiken met broodnodige hulp."

Voor meer informatie zie www.voedselbankachterhoek.nl of bel: 06 - 40 93 75 32.

Noot voor de redactie