Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 24 februari 2006

Herdenking Februaristaking 2006: de Antifascistische Actie Amsterdam roept op tot waakzaamheid.

Geen misbruik van de Februaristaking voor anti-moslim boodschap op de Dam!

Zaterdag aanstaande zal wellicht een demonstratie plaatsvinden van rechtsextremisten op de Dam in Amsterdam. Een internetblogger, Michiel Mans, heeft opgeroepen om op de dag van de herdenking van de Februaristaking om 13 uur te demonstreren voor 'vrijheid van meningsuiting' naar aanleiding van de rel om de Deense cartoons. Mans voelt zich onderdrukt door de heftige reacties van sommige moslims en meent dit te kunnen vergelijken met de onderdrukking door de Duitse bezetter. Hiermee probeert hij in feite de herdenking van de Februaristaking te misbruiken voor de zoveelste anti-moslim boodschap. Zijn oproep heeft daarom op internet vooral aftrek gevonden op extreem-rechtse en nazi-forums zoals 'Stormfront'. Mans vindt dat iedereen, dus ook nazi's, op zijn manifestatie welkom is.

De Antifascistische Actie Amsterdam (AFA-A) vindt het schokkend dat op de dag van de herdenking van de Februaristaking een dergelijke manifestatie in Amsterdam plaats kan vinden. De mogelijkheid dat niet alleen enkele verontruste liefhebbers van provocerende cartoons maar ook een heel scala aan rechtsextremisten op de Dam zullen staan, is onverteerbaar. De AFA-A roept daarom op om zaterdag al om 12.30 uur naar de Dam te komen om duidelijk te maken dat rechtsextremisten en nazi's niet welkom zijn in Amsterdam, en zeker niet op de dag van de herdenking van de Februaristaking.

De manifestatie van Mans is door Burgemeester Cohen toegestaan, ondanks de beladen achtergrond en de kans op misbruik door neo-nazi's. De AFA-A roept daarom op tot waakzaamheid. Wij laten ons niet van de wijs bringen door het gebrek aan respect en historische kennis van Mans en hen die op zijn oproep afkomen. Mans weigert tot nu toe om duidelijk afstand te nemen van de steun die zijn oproep krijgt uit extreem-rechtse en nazi-hoek.


- De AFA-A roept op om 12.30 uur naar de Dam te komen zodat extreemrechtse provocateurs geen kans krijgen om onder het mom van 'vrijheid van meningsuiting' de manifestatie van Mans over te nemen, en de herinnering aan de Februaristaking te besmeuren.

- De AFA-A doet een beroep op Mans om zijn oproep in te trekken en duidelijk stelling te nemen tegen de deelname van Stormfronters en nazi's aan zijn manifestatie.

- De AFA-A roept tenslotte op om zoals iedere jaar deel te nemen aan de officiële plechtigheid bij de Dokwerker om 17 uur.

Antifascistische Actie Amsterdam
email: amsterdam@antifa.net
tel: 06 19792316 (evt voicemail inspreken)

EINDE PERSBERICHT