Ingezonden persbericht


Persbericht 24 februari 2006

Ereconsul vraagt Belgische regering om open grenzen

Hedenochtend hebben wij, een aantal politiek geëngageerde mensen, bij het Belgisch ere consulaat kort een protest laten horen tegen het Belgisch migratiebeleid. Middels een fax, die na discussie door de consul via de belgische ambassade werd verstuurd aan Patrick Dewael, minister van binnenlandse zaken en de federale kamer, vroegen wij aandacht voor de Europese migratie politiek, en de actuele bezettingsactie van de st. Boniface kerk in Brussel. In de fax eisen wij dat geen mens meer geillegaliseerd kan worden, te beginnen met de mensen die nu in België strijden voor hun rechten op een menswaardig leven. Migratie is geen probleem, maar een oplossing voor een probleem dat ongelijke welvaartsverdeling heet.

Sinds 19 oktober 2005 houdt een groep mensen, door het Belgisch beleid geïllegaliseerd, deze kerk bezet. Sinds afgelopen woensdag zijn 27 van hen in hongerstaking gegaan. Dit zijn de meest recente acties van verzet tegen de door de Belgische staat gevoerde asiel- en migratiepolitiek. Een beleid, dat in lijn met andere Europese landen, erin bestaat de grenzen zo veel mogelijk te sluiten, vluchtelingen zoveel mogelijk te ontmoedigen om naar België (Europa) te komen, en zij die dan toch tot hier geraken, zoveel mogelijk te scheiden in 'bruikbare' en 'onbruikbare' mensen. Een beleid dat in haar kern slechts gericht is op puur opportunistisch eigen belang, mooi gemaakt met een steeds verder wegsluitend laagje vernis van regularisatie op 'humanitaire gronden'. Een beleid dat mensen reduceert tot economische variabelen, die zo gemanipuleerd dienen te worden zodat het uiteindelijk voordelig uitvalt voor de economie. In concreto betekent dit dat slechts zij die efficiënt in de economie ingezet kunnen worden (lees: winstgevend uitgebuit) toegelaten worden, en dat in alle gevallen gepoogd wordt mensen op straat te trappen, het land uit te zetten, en dit met een dosis criminalisering van de vluchtelingen, zodat dit beleid als fatsoenlijk verkocht kan worden. Zoals al gezegd zien wij in het Belgische beleid een voorbeeld van een beeld dat men overal in Europa aantreft.

Overal wordt het beleid aangescherpt om de muren rondom Fort Europa hoger op te trekken. Dat dit beleid moorddadig is, behoefd eigenlijk geen uitleg. Schiphol was geen incident , de dood van deze migranten is verbonden met vele andere doden. Melilla, Ceuta, de vele zelfmoorden in gesloten en open centra, en alle anderen die tijdens een poging naar Europa te komen, of na een deportatie, allen zijn zij het slachtoffer van de deportatiemachine die Europa om egoïstische en racistische motieven gebouwd heeft. De migratie wordt foutief ingeschat als probleem, integendeel, het is de oplossing van een probleem dat ongelijke welvaartsverdeling heet. Vandaar dat wij ons, in solidariteit met de bezetters en de hongerstakers van de St. Boniface-kerk en alle anderen die zich verzetten tegen dit beleid. Wij eisen het directe opheffen van de grenzen, zowel de landsgrenzen als die aan het loket.

Weg met de grenzen!
Voor internationale solidariteit!
Geen mens is illegaal!




Ingezonden persbericht