Partij van de Arbeid
PvdA Voorlichting

Den Haag, 24 februari

PvdA wil kraam- en ouderschapsverlof uitbreiden

Ouders willen voor een belangrijk deel zelf voor hun kinderen zorgen, zeker als ze nog klein zijn. Dat betekent wel dat de mogelijkheden van kraam- en ouderschapsverlof moeten worden uitgebreid. Daarom stelt de PvdA voor om betaald ouderschapsverlof in te voeren van 6 maanden en minimaal 5 dagen kraamverlof voor vaders. De PvdA presenteert deze en andere plannen op zaterdag 25 februari op diverse plaatsen in het land.

Het kabinet Balkenende vindt dat mensen zelf maar voor hun ouderschapsverlof moeten zorgen. De PvdA wil betaald ouderschapsverlof van 6 maanden voor elke ouder. Zeventig procent van het minimumloon is dan gegarandeerd en de rest kan in de CAO's worden geregeld of kan erbij gespaard worden.

Vaders krijgen net zo goed een kind. Nu heeft de vader, na de bevalling, recht op verlof met behoud van loon voor slechts twee werkdagen. De PvdA vindt dat dit moet worden uitgebreid naar minimaal vijf dagen.

In het pamflet 'Kinderen eerst!' pleit de PvdA verder voor het aanspreken van ouders op hun verantwoordelijkheden. Zo zouden zij minimaal twee keer per jaar op school de voortgang van hun kinderen moeten bespreken. Ouders die het bij de opvoeding alleen niet redden, moeten meer opvoedingsondersteuning en gezinscoaching krijgen. Daarnaast heeft de PvdA oog voor de financiële situatie van veel gezinnen en pleit dus onder meer voor betaalbare kinderopvang van goede kwaliteit en het huren in plaats van kopen van schoolboeken.

Een uitwerking van de 10 PvdA-actiepunten uit het pamflet 'Kinderen eerst!' wordt in de bijlage weergegeven.