Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Onrust in Irak na aanslag op moskee
Uitzenddatum: Vrij. 24 februari 2006, 20.30u

In Irak is grote onrust ontstaan tussen sjiitische en soennitische moslims na de aanslag van woensdag op een sjiitische moskee. Na die aanslag waren er in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad geweldsuitbarstingen, waarbij meer dan honderd doden zijn gevallen. Dreigt er een burgeroorlog in Irak? In Netwerk een reportage over de spanning tussen sjiieten en soennieten, met onder meer een interview met correspondent Mustapha Oukbih.

Heilig
Volgens de sjiieten zitten de soennieten achter de aanslag op de moskee in Samarra. Die moskee is voor sjiieten een van de heiligste plekken. Uit wraak vielen sjiitische moslims in Irak soennitische landgenoten aan. Vandaag werd in en rond Bagdad een uitgaansverbod ingesteld, om verdere escalatie te voorkomen.

Veroordeeld
De VN heeft de aanslag op de moskee veroordeeld. Secretaris-Generaal Kofi Annan van de VN zei dat de organisatie zich blijft inzetten voor verzoening tussen de twee bevolkingsgroepen in Irak.

In de uitzending
In Netwerk aandacht voor de spanning tussen de sjiitische en soennitische moslims. Is dat een puur Irakees probleem, of speelt het ook in andere landen? Hoe groot is de kans dat de situatie escaleert? In Netwerk een reportage over dit onderwerp.
Midden-Oosten-correspondent Mustapha Oukbih geeft zijn visie op de situatie.
Links:
BBC-dossier Irak
Nieuwsbericht over aanslag op moskee (NOS)