Gemeente Winterswijk


Afvalbakken voor opruimen hondenpoep

24-02-2006

Winterswijk - Het college van B&W vraagt de raad geld beschikbaar te stellen voor de aanschaf, plaatsing en lediging van 50 afvalbakken met als doel de overlast van hondenpoep te verminderen. Uit de evaluatie van de actie 'Shit! Een bon.' is gebleken dat hondenbezitters bereid zijn de uitwerpselen op te ruimen; dat zij van mening zijn dat er weinig of geen afvalbakken zijn om de uitwerpselen van hun hond op te ruimen; dat zij het onredelijk vinden om het mee te nemen naar huis en dat er zo'n dertig locaties zijn in Winterswijk waar overlast ondervonden wordt. Om de hondenbezitters tegemoet te komen en de overlast verder terug te dringen wort voorgesteld 50 afvalbakken te plaatsen, verdeeld over de 30 overlastlocaties. Als de raad instemt zal het plan worden uitgevoerd. In Winterswijk wordt sinds 2003 geen hondenbelasting meer geheven. Daarbij kent Winterswijk geen reinigingsbeleid met betrekking tot hondenpoep.

Hondenpoep is ergernis nummer 1 in Nederland en ook in Winterswijk is de overlast groot. Van 4 oktober 2004 tot en met 31 december 2004 heeft daarom de actie 'Shit! Een bon' plaatsgevonden. Het was de bedoeling dat door middel van deze actie de overlast van hondenpoep aanzienlijk teruggedrongen zou worden. De actie is veel in de publiciteit geweest. Speerpunt van de actie was dat elke hondenbezitter die zijn hond uitliet een opruimmiddel bij zich had en deze in voorkomend geval ook zou gebruiken.

Actie 'Shit! Een bon'
Tijdens de actie zijn door de Handhaver openbare ruimte 105 hondenbezitters gecontroleerd en 10 boetes uitgedeeld. Het effect van de actie was dat de trottoirs schoner werden, maar de gazons en de struikgewassen vuiler. Uit onderzoek kwam naar voren dat de hondenbezitters de uitwerpselen van hun hond van het trottoir verwijderden en deze op het gazon of in de struiken deponeerden. De huidige situatie is dat de Handhavers openbare ruimte verbaliserend optreden indien zij de overtreding waarnemen tijdens de dagelijkse surveillance. Daarnaast vinden op wisselende tijden op "overlastlocaties" in Winterswijk kortdurende controles plaats. Ondanks de ruime aandacht die de lokale media aan dit onderwerp heeft besteed zijn er tijdens drie controles in 2006 al 17 bekeuringen uitgedeeld.

Uitkomsten evaluatie
Uit de evaluatie van het project komt duidelijk naar voren dat:
1. de hondenbezitters bereid zijn om de uitwerpselen van hun hond van het trottoir te verwijderen.

2. de hondenbezitters vinden dat er te weinig of geen afvalbakken zijn om de uitwerpselen van hun hond in te deponeren.
3. de hondenbezitters het onredelijk vinden dat zij de uitwerpselen van hun hond mee naar huis moesten nemen.

4. op een dertigtal locaties in Winterswijk overlast van hondenpoep wordt ondervonden.
Conclusie: De overlast van hondenpoep is niet afgenomen. Het probleem heeft zich verplaatst. Het merendeel van de hondenbezitters heeft begrip voor de overlast en wil ook actief aan de vermindering van de overlast meewerken. Dezelfde groep hondenbezitters vindt het onaanvaardbaar om de uitwerpselen van hun honden mee te nemen naar huis.
Uit een intern gehouden onderzoek (klachten) kwam naar voren dat op een dertigtal locaties binnen de bebouwde kom overlast van hondenpoep wordt ervaren. (gazons, scholen, groenstroken, speeltuinen, voorziening voor ouderen etc.).

Maatregelen
Om de overlast van hondenpoep terug te dringen en meer draagvlak te creëren voor het verbaliseren is het wenselijk om een extra maatregel te nemen. Daarom is voorgesteld over te gaan tot aanschaf van vijftig afvalbakken, deze afhankelijk van de locatiegrootte over dertig overlastlocaties te plaatsen en zorg te dragen voor een adequate lediging van deze afvalbakken. Als de raad instemt met het voorstel wordt tot aanschaf en plaatsing van 50 afvalbakken overgegaan.