NEN


Dienstverlening makelaars vraagt om Europese standaard

Delft - In het kader van de Europese dienstenrichtlijn ("Bolkestein") wordt in Europees verband gewerkt aan afspraken over de diensten van makelaars. Om hierbij het Nederlandse belang te vertegenwoordigen is in Nederland de normcommissie Makelaardij en Vastgoed opgericht. NEN, het centrum van normalisatie, leidt deze commissie.

De Europese dienstenrichtlijn heeft als doel het vrije verkeer van diensten binnen de Europese gemeenschap te bevorderen. Op initiatief van de Confédération Européenne de l'Immobilier (CEI) heeft CEN, de Europese normalisatie-instelling, op 25 november 2005 een normcommissie opgericht. Deze werkt aan een Europese norm voor vrij verkeer van diensten van makelaars, uitwisseling van personeel, beperken van handelsbarrières en vergroten van de consumentenzekerheid.

Binnen de Europese Unie bestaan grote verschillen in de eisen die gesteld worden aan de diensten van makelaars. In sommige landen bestaat een wettelijke regeling, in andere landen bestaan er vrijwel geen eisen. Ook zijn er landen waar een kwalificatiesysteem verbonden is aan het lidmaatschap van een beroepsvereniging

De Europese norm richt zich op standaardisatie van termen en definities voor vastgoedtransacties, de beroepskwalificatie, de bedrijfsvoeringaspecten en informatieverstrekking, uniformering van de aansprakelijkheid en de ontwikkeling van een uniforme gedragscode.

Naar aanleiding van dit Europese initiatief is op 10 februari 2006 bij NEN de normcommissie "Makelaardij en Vastgoed" opgericht. Vanuit Nederland leveren de verschillende belanghebbenden via deze normcommissie hun inbreng. Zo zorgen zij ervoor dat het Nederlandse kwaliteitsniveau en de Nederlandse werkwijze terug te vinden zijn in de Europese norm. Dit kan er tevens toe leiden dat de verschillen binnen de Nederlandse beroepsgroepen verder worden geharmoniseerd. Dit om het kwaliteitsniveau van de Nederlandse beroepsgroep te handhaven of zelfs verder te verhogen en beter herkenbaar te maken voor de vragende marktpartijen.

Informatie