Gemeente Winterswijk


Nieuwe aanpak voor aanhangwagens en caravans op de openbare weg

24-02-2006

Winterswijk - Het college heeft kennis genomen van het plan van aanpak dat de afdeling Handhaving heeft opgesteld ten aanzien van overlast veroorzaakt door aanhangers en caravans. Bij de gemeente en de politie komen regelmatig klachten binnen over aanhangwagen en caravans die langdurig op de openbare weg worden geparkeerd. In het plan van aanpak staat opgenomen dat als deze voertuigen langer dan 3 dagen op de openbare weg staan de eigenaar een boete van 50,- krijgt. Als er geen eigenaar bekend is (geen kentekenplaat aanwezig) wordt het voertuig voorzien van een sticker en wordt het voertuig - als de eigenaar geen actie onderneemt - na 48 uur afgesleept op kosten van de eigenaar. De afdeling Handhaving gaat in de periode mei en september extra controleren op dit soort overtredingen.

Op de openbare weg worden regelmatig aanhangwagens en caravans aangetroffen. Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) mogen aanhangers, caravans e.d. niet langer dan drie dagen op de openbare weg staan. De aanhangwagens en caravans nemen reguliere parkeerplaatsen in waardoor er een tekort ontstaat aan parkeerplaatsen, staan in of op het openbaar groen en vormen een ontsierend en hinderlijk of zelfs gevaarlijk obstakel voor weggebruikers en voetgangers. Dit heeft een negatief effect op de leefomgeving.

Voertuigen met kenteken
Als er een kenteken aanwezig is op de aanhangwagen of caravan kunnen de gemeentelijke opsporingsambtenaren gemakkelijk achter de persoonsgegevens van de eigenaar komen. Ook in gevallen waarin geen kenteken aanwezig is op de aanhangwagen of caravan is het soms mogelijk de eigenaar snel te achterhalen via een kortdurend buurtonderzoek. In gevallen waarin de eigenaar snel bekend is, wordt een bekeuring geschreven van 50,-. Blijft de eigenaar onwillig de aanhangwagen of caravan te verwijderen kan de dag erna opnieuw een bekeuring worden gegeven. Nadat er 2 bekeuringen zijn uitgedeeld, wordt er bestuursdwang toegepast.

Eigenaar niet op te sporen
Aanhangwagens en caravans waarvan bekend is dat ze langer dan drie dagen achtereen op de openbare weg staan - en waarvan de eigenaar niet op te sporen is - worden voorzien van een sticker waarin het bestuursdwangbesluit bekendgemaakt wordt. Op de sticker wordt de eigenaar wordt geïnformeerd over de overtreding van de APV en het bestuursdwangbesluit. Daarnaast wordt de overtreder verzocht de aanhangwagen binnen 2 dagen te verwijderen en verwijderd te houden (begunstigingstermijn). Tenslotte wordt de eigenaar gewezen op de consequenties indien de aanhangwagen niet is verwijderd binnen de daarvoor gegeven termijn en de mogelijkheid om in bezwaar te gaan. Indien de aanhangwagen na afloop van de gegeven begunstigingstermijn niet is verwijderd, wordt de aanhanger verwijderd op kosten van de eigenaar.

Analoge toepassing
Dit beleid wordt ook toegepast op kampeerwagens, magazijnwagens, keetwagens of een ander dergelijk voertuig dat voor recreatie dan wel andere doeleinden wordt gebruikt of bestemd is. Daarnaast is dit beleid ook van toepassing op defecte voertuigen en voertuigwrakken.

Handhaving
Het opsporen van dit soort overtredingen maken deel uit van de reguliere werkzaamheden van de gemeentelijke opsporingsambtenaren. Ook nemen zij actie op binnengekomen meldingen en klachten. In mei en september voeren zij extra verscherpte controles uit.