Gemeente Winterswijk


Belangrijkste besluiten raadsvergadering

24-02-2006

Winterswijk - Op donderdag 23 februari heeft de gemeenteraad vergaderd. De belangrijkste besluiten worden hieronder toegelicht. Het complete verslag van de raadsvergadering is vanaf 31 maart beschikbaar via de gemeentelijk website.

Vragen uur
Tijdens het vragenuur heeft Britta Varekamp (PW) vragen gesteld over de coördinatie van het wijkwerk. Vorig jaar is toegezegd dat de coördinatie intern geborgd zou worden. In het afgelopen jaar is daar echter niets van terechtgekomen, zij wilde graag weten wat daar aan gedaan wordt. Wethouder Abbink reageerde namens wethouder Sletering dat er onlangs een coördinatieteam is aangesteld. Tot voor kort was er één coördinator die zich met name bezig hield met de fysieke dingen zoals groenvoorziening. Met de komst van het Kleine Stedenbeleid is er echter een sociale component aan toegevoegd. Daarom is nu een breed coördinatieteam ingesteld, met vertegenwoordigers uit meerdere afdelingen. In de eerstvolgende vergadering van de commissie Burger en Voorzieningen volgt hierover meer informatie.
Truus Sieders (PvdA) vroeg naar de stand van zaken omtrent het fonds voor de minima, de toezegging is gedaan dat daar nog deze raadsperiode over gesproken zou worden in de gemeenteraad. Wethouder Uffink gaf aan dat het discussiestuk inmiddels is besproken in het college. Wethouder Uffink geeft aan dat het een positief stuk is dat echter aanzienlijke financiële gevolgen heeft die moeten worden verwerkt in de begroting 2007. Het lukt echter niet meer dat om dat deze periode nog te bespreken, het is aan de volgende raad hierover te beslissen. Chris van de Bos (VVD) vroeg wethouder Uffink of hij zich politiek verantwoordelijk voelde voor de uitspraken van de directeur van de Hameland in de Gelderlander. Wethouder Uffink gaf aan dat de directeur reageerde op een eerder krantenartikel met uitspraken van de heer van de Bos. De directeur is geen ambtenaar, hij spreekt voor zijn bedrijf. De wethouder gaf aan dat hij zich goed kan voorstellen dat deze zoiets doet en dat hij daar geen problemen mee heeft.

Toekenning burgercheques tweede helft 2005
Sinds 2003 stelt de gemeenteraad ieder jaar een bedrag beschikbaar voor initiatieven van burgers die leiden tot de verbetering van de leefbaarheid, de veiligheid en de sociale samenhang in onze gemeente.Dit noemen we de burgercheque. Voor het toekennen van burgercheques was in 2005 een budget van 15.000,- beschikbaar. Voor de tweede helft van 2005 was een bedrag van 10.606,- beschikbaar ( 7500,- en restant van 3.106,- van de eerste helft van 2005). In totaal zijn in de tweede helft van 2005 5 verzoeken ingediend. Hierover heeft de gemeenteraad besloten om een bedrag van 2.500, -- toe te kennen aan Speeltuinverenging Hakkelerkamp voor de aanschaf van gereedschap onder voorwaarde dat ook de overige Winterswijkse speeltuinen gebruik mogen maken van het betreffende gereedschap en een bedrag van 4.500, -- te reserveren voor een eventueel herstel van de trimbaan. De definitieve beslissing op het verzoek zal niet eerder plaatsvinden dan nadat alle relevante informatie is ontvangen. Een drietal verzoeken zijn niet gehonoreerd omdat ze niet voldeden aan de criteria van de burgercheques. Het niet bestede deel van het budget van 3.606, -- vloeit terug naar de algemene middelen.

Vernieuwde Regiotaxi opzet
De raad heeft onder voorwaarden ingestemd met deelname aan een nieuw systeem betreffende de Regiotaxi. Door een wijziging in de WMO komt het collectieve vervoer onder druk te staan in verband met het persoonsgebonden budget. De provincie wil zich inspannen om deze wetswijziging ongedaan te krijgen via de Eerste Kamer. Als het de provincie lukt dan gaat de deelname aan dit nieuwe systeem in per 1 januari 2007 voor de duur van 3 jaar. Zo niet, dan neemt de gemeente niet deel aan het nieuwe systeem.