College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel


24 Februari 2006

Resultaten Europese benchmark positief voor CBG

Door de Heads of Medicines Agencies (de directeuren van de Europese registratieautoriteiten) is begin 2005 besloten een intercollegiale toetsing uit te voeren onder de Europese registratieautoriteiten. De resultaten van deze Europese 'Benchmark' zijn gerapporteerd en de uitslag was voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zondermeer positief. Het CBG heeft op onder andere de volgende onderdelen een maximale score behaald:

* Het CBG heeft een goede beschrijving van de organisatiesdoelen, en een heldere verantwoording van het al of niet behalen van deze doelen

* Wensen en behoeften van stakeholders worden op structurele wijze geïdentificeerd

* Het CBG is goed vertegenwoordigd in Europese gremia
* Het CBG beschikt over een goed meldingssysteem voor bijwerkingen door medische professionals, en levert een actieve bijdrage aan het Europese systeem van geneesmiddelenbewaking

Verbetering valt vooral te behalen in de terugkoppeling van inspectieresultaten naar de betreffende afdeling, en het systematisch meten van regulatoir ingrijpen.

Achtergrondinformatie Europese benchmark
Naar aanleiding van het besluit van de HMA is in juni een zelfevaluatie uitgevoerd als uitgangspunt (de zogenaamde 'nulmeting') voor de officiële benchmark. Deze is op 8 en 9 november 2005 gehouden door een internationaal team van 'auditors'. Het team bestond uit Andrea Mallia-Milanes (Malta), Estrella Sintas (Spanje) en Brigitte Mauel-Malbrol (Duitsland).

Omdat het Bureau Diergeneesmiddelen pas sinds 1 maart 2005 bij het CBG was ondergebracht, werd het raadzaam geacht een eigen benchmark uit te voeren. Van beide benchmarks is een uitgebreid rapport opgesteld. De vragenlijst bestond uit vier onderdelen: de organisatie zelf, de pre- en post-registratie activiteiten, de geneesmiddelenbewaking en de inspectie en marktbewaking. Dit laatste kon geen deel uitmaken van de CBG benchmark omdat de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) al een eigen interne toetsingsprocedure kent.

De antwoorden op de vragen werden gewaardeerd aan de hand van de door de Europese geneesmiddelenagentschap (EMeA) opgestelde scoringstabel. Er kan worden gescoord van 1 (nog niet goed geregeld) via 3 (net voldoende) tot en met 5 (heel goed geregeld). Een uitgebreide beschrijving van de resultaten staat beschreven in bijgevoegde benchmark-rapporten.

Definitief 'Benchmark Report' CBG ( 271 kB) Definitief 'Benchmark Report' BD ( 211 kB)