Ingezonden persbericht


Minder politie, meer chocola!

Amsterdam Anders/ De Groenen deelt aanstaande zaterdagnacht chocola uit aan het uitgaand publiek. Ervaringen in Groot-Brittannië wijzen uit dat chocola agressie vermindert. Lijsttrekker Jupijn Haffmans: Een veel betere oplossing dus dan de dreiging van ME-busjes op de uitgaanspleinen, die negativiteit juist oproepen .

Het is Amsterdam Anders/ De Groenen een doorn in het oog dat Amsterdam steeds vaker grijpt naar repressieve maatregelen voor veiligheid. Het is heel gewoon geworden dat je langs ME-busjes moet als je een leuk avondje gaat stappen. Dat roept eerder agressieve reacties op. Haffmans: Wij zien meer in ruimere openingstijden, zodat niet iedereen op hetzelfde moment buiten staat. En discriminatie van allochtone jongeren tegengaan, zodat de sfeer niet opgefokt raakt.

Als symbool voor positiviteit deelt Amsterdam Anders/ De Groenen komende zaterdagnacht chocola uit aan de stappers. Er zijn echter ook concrete aanwijzingen dat het uitdelen van chocola overlast in het uitgaansleven vermindert. De Dorset Police in Bournemouth (Groot-Brittannië) deelde al eerder in samenwerking met de uitgaansgelegenheden chocola uit. De gelukmakende stoffen in chocola gaan de negatieve effecten van overmatig alcoholgebruik tegen. Daarbij veroorzaakt het preventieve gebaar op zichzelf al een positieve stemming bij de kroeg- en clubverlaters: het tegenovergestelde effect van de confrontatie met politie en ME. Het alcoholgerelateerde geweld in de uitgaanswijk van Bournemouth nam met de helft af!

Wanneer nacht van zaterdag 25 op zondag 26 februari, vanaf 3.00 uur

Waar Leidseplein



Ingezonden persbericht