Voedingcentrum


Europeanen worden gezonder oud dan vroeger

24 februari 2006

Ouderdom komt nog steeds met gebreken, maar er zijn tegenwoordig wel meer gezonde ouderen dan vroeger. Bovendien valt ook op oudere leeftijd met een gezond leefpatroon nog veel winst te boeken. Gezond eten is dus ook voor ouderen de moeite waard. Dit blijkt uit het HALE-onderzoek, waarin de gegevens van drie Europese, langlopende onderzoeken zijn gecombineerd.

In het onderzoek, gecoördineerd door het RIVM in samenwerking met Wageningen Universiteit, stond het effect van voeding en leefstijl centraal. HALE staat voor âHealthy Ageing: a Longitudinal study in Europeâ. Bij het onderzoek werden gegevens gebruikt van maar liefst drie internationale, langlopende onderzoeken: de Zeven Landen-studie (waarbij meer dan zevenduizend mannen uit vijf landen 35 jaar werden gevolgd) en de FINE studie en SENECA-studie (een tienjarig onderzoek bij ruim 3800 ouderen uit twaalf landen).

Mediterraan eetpatroon
Uit het onderzoek blijkt dat een mediterraan eetpatroon (met veel groente en fruit en weinig verzadigd vet), matig alcoholgebruik, niet roken en regelmatig bewegen bijdragen aan een lager sterfterisico. Dat geldt voor ieder van deze leefgewoonten afzonderlijk maar nog meer in combinatie. Een mediterraan eetpatroon verkleint vooral de kans op sterfte door hart- en vaatziekten. Een mediterraan eetpatroon betekent in dit verband vooral: veel groente en fruit en weinig verzadigd vet, zoals ook het Voedingscentrum dat adviseert.

Koffie en alcohol
Verrassend is dat een matige koffieconsumptie (ca. drie kopjes koffie per dag) de achteruitgang in denkvermogen bleek te vertragen â al moet dit nog in verder onderzoek worden bevestigd. Verder verlaagt een bescheiden alcoholconsumptie het sterfterisico aanzienlijk. Daarentegen kon er geen verband worden gelegd tussen het slikken van vitamines en mineralen en de kans op sterfte.

Overgewicht
Uit het onderzoek wordt duidelijk dat het aantal mensen met overgewicht al toeneemt vanaf de jaren zestig. Daardoor zijn er meer mensen die risico lopen op hart- en vaatziekten. Toch is het voor ouderen niet verstandig veel af te vallen: op oudere leeftijd blijkt gewichtsverlies het risico op sterfte te verdubbelen.