Socialistische Partij

Vogelgriepdreiging: pak pluimveesector aan

25-02-2006 * SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen blijft er bij minister Veerman voor pleiten de enorme concentratie aan pluimveebedrijven in Nederland aan te pakken. Drie jaar na de vorige uitbraak van de vogelgriep staat nog steeds niet vast hoe het vogelgriepvirus zich precies verspreid en zijn er geen stappen genomen om de grote pluimveedichtheid in Nederland te verkleinen of te spreiden. Bovendien worden de insleeproutes die een reëel risico vormen, waaronder transportbewegingen van mensen en dieren die gekoppeld zijn aan de intensieve pluimveehouderij, onvoldoende aangepakt.

Van Velzen Momenteel telt Nederland 92 miljoen kippen. De hoeveelheid kippen in bijvoorbeeld de Gelderse Vallei is sinds de vorige vogelpestuitbraak alleen maar gegroeid. Minder bedrijven met minder kippen en beter verdeeld over het land zullen er in ieder geval voor zorgen dat als er een uitbraak is, deze minder snel zal overspringen. Van Velzen wil van de minister weten of hij bereid is in Europa te pleiten voor vaccinatie van de gehele pluimveehouderij.

Van Velzen: "Het is tijd voor minister Veerman om stevig door te pakken. Eerder kostten dierziektes in de bio-industrie al miljoenen dieren het leven en werden ook veel hobbydieren hiervan het slachtoffer. Dit kan alleen voorkomen worden als Nederland bereid is de pluimveesector te hervormen."

Bij de uitbraak van de vorige vogelpest in 2003 werden 30 miljoen kippen geruimd.
De commissie van deskundigen die minister Veerman adviseert gaf al aan dat 'bij deze dichtheden, zelfs met de verbeterde bestrijdingsmogelijkheden, bij insleep van het vogelgriepvirus in de commerciële pluimveehouderij een zeer grote uitbraak nauwelijks is te voorkomen.'

De commissie gaf ook aan dat de pluimveedichtheden in Nederland onverantwoord zijn. Het overgrote deel van de Nederlandse productie wordt geëxporteerd en om deze export in stand te houden wordt een non-vaccinatiebeleid gevoerd. Een aantal landen weigert producten af te nemen van gevaccineerde dieren.
Zie ook:
* Discussieer mee over dit onderwerp met Krista van Velzen