Gemeente Schiedam


Een nostalgische vormgeving met een eigentijdse techniek

Verlichting Grote Markt en Lange Kerkstraat officieel in gebruik genomen.

Een face lift van Grote Markt en Lange Kerkstraat was eigenlijk al rond de eeuwwisseling gepland. Toch duurde het tot 2004 voordat kon worden begonnen met de herinrichting ervan. Eerst moest worden gewacht op de restauratie van de Grote Kerk, toen op de restauratie van het oude Stadhuis, het terrassenseizoen, en het vieren van de Brandersfeesten, Steeds weer doemde vertraging op, maar inmiddels is ook het laatste onderdeel van de herinrichting, een verlichting op maat voor dit sfeervolle gedeelte van de historische binnenstad, vrijwel gereed.

Dat is vorige week woensdag gevierd met de bewoners en anderen die een bijdrage hebben geleverd aan het verlichtingsproject. De heer Coll é , eigenaar van een pand op de Grote Markt, stelde samen met zijn kleinzoon en met wethouder Hans Meijer de nieuwe verlichting met een feestelijke lichtshow officieel in gebruik.

De verlichting was niet alleen het laatste, maar ook een van de lastigste onderdelen van de herinrichting van de Grote Markt en de Lange Kerkstraat. De straatverlichting en de aanlichting van de twee belangrijke monumenten het oude Stadhuis en de Grote Kerk moesten naadloos op elkaar aansluiten. In de Lange Kerkstraat was door de vele kabels en leidingen onder de grond en het intensieve gebruik bovengronds -de weekmarkt, route voor hulpverleningsvoertuigen, parkeren, laden en lossen, voetgangers en minder validen eigenlijk geen plek om lantaarnpalen neer te zetten. Daarom werd gekozen voor openbare verlichting in de vorm van grondspots en wandarmaturen. Daarbij werd gezocht naar een goed evenwicht tussen mooi en praktisch. Opzet was om in deze historische omgeving uit te gaan van nostalgische vormgeving maar met een lichttechniek die van deze tijd is. De lichten mogen niet verblinden maar toch voldoende lichtsterkte geven. Passanten moeten zich goed kunnen oriënteren en zich prettig en veilig voelen.

Wethouder Hans Meijer complimenteerde woensdag het Bureau LICHTvormgevers, verantwoordelijk voor het ontwerp, met het bereikte resultaat: Dat geldt uiteraard ook voor de ONS die de werkzaamheden uitvoerde en voor de bewoners. Zonder hun medewerking was deze verlichting er niet gekomen.

De wethouder benadrukte zich ervan bewust te zijn, dat er nog verbeterpunten te bedenken zijn: Daar staan we ook open voor. Het is voor het eerst in Nederland dat dit concept zoals het nu hier hangt, is toegepast. We weten dat ook andere steden de ontwikkelingen hier met bijzondere belangstelling volgen. Naar verwachting zal dit idee nog op veel plaatsen navolging krijgen. We zijn als gemeentebestuur erg tevreden over het behaalde resultaat. We hopen dat de Schiedamse gebruikers dat ook zijn, maar we beseffen dat innovatieve ideeën altijd gewenningstijd nodig hebben. aldus de wethouder.