Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 10 februari 2006

Geef racisme geen stem!

Amsterdamse partijen in debat over discriminatie en racisme

Op zondag 26 februari gaan Amsterdamse partijen met elkaar in debat over de problemen van de multiculturele stad, discriminatie en racisme. Het lijsttrekkersdebat is onderdeel van een discussiedag in Akhnaton waaraan onder andere Marijke Vos, Ed van Thijn, Mohamed Rabbae, Anja Meulenbelt en Mohammed Benzakour deelnemen.

In de aanloop naar de lokale verkiezingen heeft de Amsterdamse Diamantbuurt de landelijke media gehaald wegens 'overlast' door Marokkaanse jongeren. Veertig procent van de allochtone jongeren in Amsterdam is werkloos, terwijl een groot deel van hen onder de armoedegrens leeft. Discriminatie bij het vinden van een baan of stageplek komt veelvuldig voor. Er is in de afgelopen jaren ook een politieke klimaat ontstaan die de kloof tussen 'allochtonen' en 'autochtonen' heeft vergroot. Diverse politici hebben hieraan, met name in de aanloop naar verkiezingen, voeding gegeven.

In het debat zullen de partijen aan de tand gevoeld worden over deze problemen en hun oplossingen.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het comité Geef Racisme Geen Stem waaraan leden van Samen Tegen Racisme, DIDF, Minority's, KMAN, SP en Internationale Socialisten deelnemen.

Voor pers: contactpersoon Peyman Jafari 06-24782865

Programma zondag 26 februari 2006

15.00 ­ 17.00 uur

- Column door Mohammed Benzakour

- De politiek van angst, met: Ed van Thijn, Mohamed Rabbae, Anja Meulenbelt, Miriyam Aouragh
- Sociaal of cultureel drama, met Laurent Chambon (socioloog), Nuri Karabulut (DIDF), Mieke Komen (criminoloog), Peyman Jafari (IS)

17.00 ­ 18.00 uur
Lijsttrekkersdebat, met:

- AA/DG, Jupijn Haffmans

- CDA

- D66

- GroenLinks, Marijke Vos

- PvdA, Manon van der Garde

- SP, Remine Alberts

- VVD, Eric van den Burg

18.30 ­ 20.30 uur
Livemuziek en cultuur