Ingezonden persbericht


Persbericht, 21 februari 2006

Romeinse struinen door hellingbos en polderland

GroenLinks organiseert zondag 26 februari een wandeling aan de Oostkant van Nijmegen. Tijdens de wandeling wordt uitleg gegeven over landschap en cultuurhistorie. Belangstellenden zijn van harte welkom om mee te wandelen.

De Oostflank van Nijmegen is landschappelijk uniek, vanwege de combinatie van de steile stuwwal en de Ooypolder. Tweeduizend jaar geleden was dit gebied voor de Romeinen ook belangrijk, met onder meer een groot legerkamp en een amfitheater. GroenLinks wil dat dit rijke verleden beter zichtbaar wordt gemaakt in het straatbeeld, als onderdeel van een 'Romeinse Wandelroute' tussen Nijmegen-West en de Kopse Hof. De wandeling zondagmiddag is daar alvast een deel van! Via het bos op de helling wordt ook een bezoekje gebracht aan het terrein van de Refter in Ubbergen. Een kloosterorde vestigde hier in 1902 een meisjesinternaat. Behalve door het monumentale karakter van het pand, met torentjes, wenteltrappen en glas-in-loodramen, wordt de sfeer sterk bepaald door de bijzondere omgeving. Het complex ligt halverwege de stuwwal. Van dit punt heb je een weids uitzicht over de Ooypolder. Het laagste gedeelte van het terrein is beschermd natuurgebied. Dit 'Bronnenbos' oogt sprookjesachtig, met vijvers en kabbelende bronwaterstroompjes, rechtstreeks afkomstig uit de stuwwal. Dit kwetsbare gebied is normaal afgesloten voor publiek, maar voor deze wandeling is toestemming gegeven om het 'Bronnenbos' te betreden.

Het laatste deel van de wandeltocht voert via de landelijke Ooypolder. Om dit mogelijk te maken wordt zondagmiddag met een pendelboot Het Meer overgestoken. Normaal is deze waterverbinding tussen polder en stuwwal een barrière voor recreanten die vanaf de stad de polder willen bezoeken. GroenLinks bepleit betere verbindingen voor wandelaars en fietsers, zodat de groene omgeving van Nijmegen beter toegankelijk wordt.

De wandeling op zondag 26 februari start om 14.00 uur, verzamelen bij de ingang van het gebouw van Haskoning (voorheen Estel), Barbarossastraat 35. De wandeling duurt ruim twee uur en eindigt op het verzamelpunt. Stevige schoenen komen zeker van pas!

=====================



Ingezonden persbericht