Ingezonden persbericht


High Tea & Talk; Pop Art in Centrum Beeldende Kunst

26 februari 2006, 15 - 17 uur

Reclame, consumptieartikelen, stripverhalen, koopzondagen, internet: sinds de ontwikkeling van de Pop Art in de jaren zestig is de massaconsumptiemaatschappij alleen nog maar verder uitgedijd. Pop Art ontstond in die welvarende tijd als ode aan de overvloed, maar is na die hype blijven bestaan. Alleen heet het sindsdien anders. Bijvoorbeeld fotorealisme, postmodernisme of urban art. Het CBK Rotterdam verzamelde in de jaren zestig al Nederlandse Pop Art, en heeft sindsdien meer kunstenaars gevolgd die in hun werk op de massaconsumptiemaatschappij reageren. Vanuit deze collectie richt het CBK in februari een tentoonstelling in met Pop Art van verschillende generaties. De angst voor de Cocakolonisatie uit de jaren zestig, was deze achteraf bezien, terecht? Hebben wij informatiestress gekregen, waar men in de jaren negentig voor waarschuwde? Of voelen we ons helemaal thuis in deze mediagestuurde wereld? In de High Tea & Talk van 26 februari praten talkshowhosts Miriam Reeders en Saskia de Feijter met gasten over de positieve en negatieve boodschappen van Pop Art en over de beeldcultuur toen en nu. Daarna kunt u met de nodige kopjes thee napraten, netwerken, de nieuwe tentoonstellingen bekijken en genieten van de muziek.

Gasten:
Gepke Bouma
Gepke Bouma is 'handelaar in woorden en daden' te Rotterdam. Ze is kunsthistoricus, auteur, redacteur, adviseur en organisator in de kunsten. Ze publiceerde verschillende boeken over Rotterdamse kunsthistorische onderwerpen, zoals het Groot Rotterdams Bruggenboek van vorig jaar, en 'Van Amen tot Zekveld' dat verscheen in 1994. Hierin beschrijft ze de snelle en veelvormige ontwikkelingen in de beeldende kunst in de jaren zestig in Rotterdam. 'Van Amen tot Zekveld' is een collage van beschrijvingen van het werk van markante kunstenaars zoals Woody van Amen, Mathieu Ficheroux en Daan van Golden, van wie werk te zien is in de Pop Art tentoonstelling in het CBK.

Arjen de Jong
Arjen de Jong studeerde illustratie aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Hij is freelance illustrator, grafisch vormgever en kunstenaar. Zijn werk was onder andere te zien bij V!Ps, de Kunsthal en Locus 010. In 2003 richtte hij met Joris van Ballegooijen The Stereo Publication op, een initiatief van een kleine groep vormgevers, illustratoren, ontwerpers en kunstenaars. The Stereo Publication streeft ernaar twee publicaties per jaar uit te brengen. 'Stereo' refereert aan de interdisciplinaire natuur van de publicatie: je kunt de edities zien als een kruising tussen een magazine en een draagbare expositie. Voor het CBK maakt hij samen met Dunya Steyns de 'Katipalism exhibition' in de Grote Vitrine. www.arjendejong.com

Gratis kunst lenen
In januari startte de High Tea & Talk met een nieuw onderdeel. Kom langs en maak kans uitgekozen te worden om GRATIS een kunstwerk naar keuze te lenen. Het door jou gekozen kunstwerk wordt in de volgende High Tea & Talk besproken. Wie weet schuilt er wel een heel bijzonder verhaal achter het werk. Wat te doen? Vul bij binnenkomst in de Artotheek je naam in op een kaartje, dus zorg dat je op tijd aanwezig bent en wie weet ben jij de gelukkige!

Performance:
Benne van der Velde
Het jong Nederlands dichttalent Benne van der Velde is Poetryslam winnaar in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Eindhoven, Den Bosch en Leuven. Hij is redacteur bij het poëzietijdschrift Krakatau en publiceerde onder andere in de Meulenhoffpoëziekalender en de bloemlezingen 'Kutgedichten', 'Klotengedichten' en 'Vanuit de Lucht'. In oktober debuteerde hij met de poëziebundel 'Opgeruimd Razen'. Op de High Tea & Talk brengt Van der Velde ritmisch rijm ten gehore. www.benne.web-log.nl

Roccalberti draait de middag aan elkaar met diva's, crooners, ballroom, soul, popcorn, erotica & groovy instrumentals.

Meer Pop? "In the future everybody will be famous for 15 minutes": ongetwijfeld de meest bekende uitspraak van Andy Warhol, koning van de Pop Art. Laat dat laatste nou net het thema zijn van Club Society op 2 maart. Verwacht een avond vol prikkelende Pop Art, absurde Warhol quotes en that certain Studio 54 vibe. Club Society, 2 maart, 20 uur bij Off_Corso, Kruiskade 22. www.clubsociety.nl - www.off-corso.nl.

Centrum Beeldende Kunst
Nieuwe Binnenweg 75
(tram 4 / metro Eendrachtsplein)
010 4360288 / 2092142
www.cbk.rotterdam.nl
di - vr 12 - 17 uur
za 10 - 17 uur
zo 12 - 17 uur

High Tea & Talk website.
Klik hier.