Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 22 februari 2006

Eerste Associatie van Diabetes-
Verpleegkundigen (EADV) bestaat twintig jaar

Op 26 februari bestaat de Eerste Associatie van DiabetesVerpleegkundigen (EADV) precies twintig jaar. Het vakblad van de vereniging, EADV-Magazine 06/1 dat deze week verschijnt, staat ook in het teken van het jubileum. De EADV is als belangenvereniging van
diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners een gezaghebbende partner binnen de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF).

Diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners spelen een steeds nadrukkelijker rol binnen de diabeteszorg als gevolg van het toenemende aantal diabetespatiënten en de
gedeeltelijke overname van taken van internist of huisarts (taakdelegatie). In ziekenhuizen zijn voor de behandeling van mensen met diabetes vaak teams geformeerd, met een centrale taak voor de diabetesverpleegkundige. En in steeds meer huisartsenpraktijken komen praktijkondersteuners voor de begeleiding van mensen met diabetes. In 1995 was de EADV betrokken bij de oprichting van de Nederlandse Diabetes Federatie, het landelijke samenwerkingsverband van alle beroepsgroepen en mensen met diabetes.

In het kader van het jubileumjaar wil de EADV ondersteuning bieden aan de vorming van een vergelijkbare vereniging in Suriname. Doel hierbij is de verpleegkundige diabeteszorg in Suriname een impuls te geven, zodat er sprake kan zijn van betere behandeling en begeleiding. De EADV werkt hiertoe samen met de Stichting COGESUR (Coördinatie en Ondersteuning Gezondheidszorg Suriname), de Stichting Langerhans en de Stichting COVAB (het nationale opleidingsinstituut in Suriname). Het jaar wordt afgesloten met een groot nationaal jubileumsymposium op vrijdag 24 november 2006, getiteld 'Back to the Future'.

De oprichting in 1986

Toen de vereniging EADV in 1986 werd opgericht, was de naam European Association of Diabetes Educators (EADE). De vereniging was toen bedoeld voor alle professionals die zich inzetten voor diabeteseducatie. In 1998 werden de
doelstellingen en de statuten van de EADE gewijzigd en kreeg de vereniging de huidige naam: Eerste Associatie van DiabetesVerpleegkundigen (EADV). Het accent kwam toen te liggen op belangenbehartiging. Dit resulteerde onder andere in een eigen post-HBO-opleiding tot diabetesverpleegkundige, een titelregistratie en een accreditatiesysteem. In 2004 werd het huishoudelijk reglement van de vereniging gewijzigd, waardoor ook praktijkondersteuners met een verpleegkundige achtergrond en aandachtsgebied diabetes volwaardig lid kunnen worden van de EADV.

De EADV is in twintig jaar mede bekend geworden door de organisatie van grote congressen en bijscholingen, de uitgave van het vakblad EADV-Magazine, de ontwikkeling van zorgprotocollen, belangenbehartiging en de samenwerking met collega's binnen de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV). Ook is er inmiddels een
'kernactiviteitendocument', waarin voor professionals en patiënten duidelijk is beschreven aan welke kwaliteitseisen diabetesverpleegkundigen voldoen, die een titelregistratie hebben van de EADV.

Naast de ruim duizend gewone leden (diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners) kent de EADV vijfhonderd buitengewone leden, zoals artsen, psychologen, diëtisten, podotherapeuten en andere professionals/relaties. Meer weten over de EADV? Kijk op www.eadv.nl.

*****

Verzonden door
Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
fax (033) 480 91 45
e-mail gh@xs4all.nl