Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Foto Kuipers

Schaak-3-daagse succesvol verlopen

Schaakmater Etienne Goudriaan heeft de 27e editie van het Open Apeldoorns Jeugdschaakkampioenschap op zijn naam geschreven. Zijn clubgenoot William Cornelies eindigde als tweede door in een barrage Tijmen Kampman uit Veenendaal te verslaan. Favoriet Enrico Blees vergooide zijn kansen door op de tweede dag slechts een half uit drie te scoren en eindigde daardoor als vierde. Kristianne Tempelman werd het beste meisje in de Kampioensgroep.

Mogelijk speelde de mobiele telefoon een doorslaggevende rol in de hoofdgroep van dit toernooi. Niemand zal weten hoe de uitslag was geweest als William Cornelies op de tweede dag zijn mobiel uit had gezet voordat hij aan de partij tegen Etienne Goudriaan begon. Nu kwam er plots een sms-je binnen en weg punt! Jammer was ook dat Joost Offinga de laatste dag wegens ziekte verstek moest laten gaan. De organisatie kon niet anders beslissen dan al zijn partijen uit de uitslagen halen.

De overige deelnemers uit het voorgezet onderwijs waren dit jaar in twee niveaugroepen verdeeld. De sterkste groep (A1) werd een Deventer feestje. Trots werd dat al op vrijdagavond op de site van Pallas vermeld. Stijn Kiers werd eerste, voor jongere broer Ward die zich daarmee goed revancheerde voor een matig persoonlijk jeugdkampioenschap eind vorig jaar. Jan Willem Gerth van Wijk eiste de derde plaats voor zich op. Beste meisje in deze groep werd Natalia Westerman uit Groningen.
In de A2 groep was Mitchel Wallace uit Nieuwegein ongenaakbaar. Na een bye in de eerste ronde wist hij vervolgens 8 uit 8 te scoren. Daarmee eindigde hij 2½ punt voor Bussummer Bram Reitsma die tweede werd. Het beste meisje in deze categorie was Gerdien Springelkamp.

In groep B (groep 7/8 basisonderwijs) won Armen Hachijan uit Apeldoorn na een barrage met Maurice van Eijk. Kyra Tiana Kers werd hier beste meisje. In de C-groep won Olger van Donk uit Putten voor Gino de Mon uit Hilversum. Maron Huzen eindigde in deze categorie het hoogst bij de meisjes. Thomas Beerdsen maakte in de jongste (D) groep zijn favorietenrol helemaal waar. Hij won al zijn partijen. Vera Bullinga was hier het meisje met de meeste punten.

Het basisscholenklassement, voor de beste prestaties per school in de categorieën B, C en D, werd evenals vorig jaar gewonnen door de Korenaar. Deze school was met elf deelnemers ook ruim hofleverancier. De tweede plaats ging naar de Prinses Margrietschool. Het knappe hiervan was dat ze alleen in de groepen C en D vertegenwoordigd waren.

Het totaal aantal deelnemers bedroeg dit jaar 128. Dat zijn er ongeveer 30 minder dan vorig jaar. Volgend jaar valt de voorjaarsvakantie in regio midden weer samen met die in regio zuid. Daarom rekent de organisatie voor 2007 op meer deelnemers. Voor een compleet overzicht van uitslagen en foto's etc. zie www.schaakmaat.nl. (Wim Huzen)