GroenLinks

IND moet steun aan Syrische immigratiedelegatie onmiddellijk staken

27 februari 2006

GroenLinks wil opheldering over de werkwijze van een Syrische overheidsdelegatie, die momenteel met steun van de IND bekijkt of Syrische vreemdelingen kunnen terugkeren naar Syrië. Volgens minister Verdonk van Vreemdelingenzaken gaat het om een delegatie van de Syrische immigratiedienst, die alleen de gegevens over de identiteit en de nationaliteit van de te ondervragen Syriërs verstrekt krijgt, en niets over een eventueel asielverzoek te horen krijgt. Onderzoek van Het Nederlands Dagblad toont aan dat deze Syrische overheidsfunctionarissen wel degelijk expliciet vragen naar een mogelijke asielachtergrond. Bovendien staat op de brief van de IND, die Syrische vreemdelingen moeten meenemen naar het gesprek met deze Syrische overheidsdelegatie, dat het om asielzoekers gaat. Als dat waar is, dan schendt Nederland mogelijk net als in het geval van Congo - het refoulementverbod.

Minister Verdonk heeft toegezegd dat de werkprocessen van de IND, de vreemdelingendiensten en de Marechaussee zó aangepast zullen worden dat autoriteiten van herkomstlanden in het ongewisse blijven van eventuele asielverzoeken van hun onderdanen. GroenLinks eist in kamervragen dat de samenwerking met de Syrische delegatie onmiddellijk wordt gestopt.

Marijke Vos

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake de presentatie van Syriërs aan een Syrische overheidsdelegatie


1. Blijft u erbij dat de IND aan de Syrische overheidsdelegatie slechts gegevens verstrekt worden met betrekking tot de identiteit en de nationaliteit van Syrische vreemdelingen? Zo ja, hoe verhoudt dit zich tot het bericht waarin gemeld wordt dat de Syrische overheidsdelegatie wel degelijk weet krijgt van de asielachtergrond van de gepresenteerde Syrische vreemdelingen omdat op veel brieven die deze personen moesten overleggen aan de Syrische delegatie "vreemdelingendienst, unit asiel" vermeld staat?


2. Welke afspraken heeft u met deze delegatie gemaakt om te voorkomen dat asielgerelateerde informatie bij de Syrische autoriteiten bekend raakt? Wat vindt u ervan dat de leden van deze Syrische overheidsdelegatie aan enkele tientallen Syriërs expliciet gevraagd hebben of ze asiel hadden gevraagd?


3. Bent u het met mij eens dat het bekend raken van asielgerelateerde gegevens in het geval van Syrische asielzoekers een mogelijke schending van het refoulementverbod kan opleveren?


4. Kunt u aangeven op welke wijze Syrische vreemdelingen ertoe gebracht zijn om zichzelf te presenteren aan de Syrische overheidsdelegatie? Is het waar dat er in de vorderingsbrief is vermeld dat het niet meewerken aan de presentatie strafbaar is? Zo ja, waarop is dit gebaseerd?


5. Bent u bereid uw medewerking aan de Syrische overheidsdelegatie onmiddellijk te staken en te voorkomen dat er nog gesprekken met Syrische vreemdelingen plaatsvinden?


6. Kunt u deze vragen per omgaande beantwoorden?