Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Haagse Ziekenhuizen

Kamerstuk, 27-2-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/IZ-2662799

27 februari 2006

In mijn brief van 8 juni 2005 informeerde ik u over de resultaten van gesprekken die mijn medewerkers voerden met besturen van ziekenhuizen en verzekeraars over de Haagse ziekenhuissituatie. In die brief meldde ik dat verzekeraars het initiatief wilden nemen om in overleg met de ziekenhuisbesturen tot een toekomstvisie op de ziekenhuiszorg in de Haagse regio te komen. Ik heb verzekeraars verzocht mij regelmatig te informeren.

Bijgevoegd treft u aan de brief die verzekeraars mij onlangs stuurden over de voortgang in het proces om te komen tot een ziekenhuisplan voor de regio Groot Den Haag.
Duidelijk wordt dat partijen op een constructieve manier samenwerken, ook wordt duidelijk dat ingrijpende beslissingen nodig zijn.

Ik heb op dit moment geen behoefte om inhoudelijk op de voortgangsrapportage te reageren. Allereerst niet omdat het nog geen eindplaatje betreft maar vooral niet omdat ik vind dat partijen er onder regie van de verzekeraars onderling uit moeten komen. Ik steun evenwel de inzet die de verzekeraars nu plegen om de ziekenhuisinfrastructuur in de regio toekomstbestendig vorm te doen krijgen.

In de brief van verzekeraars wordt de verwachting uitgesproken dat er uiterlijk per 1 juni een ziekenhuisplan voor de regio beschikbaar zal zijn. Na ontvangst daarvan zal ik mijn toezegging aan uw Kamer om nader in te gaan op de ziekenhuissituatie in grootstedelijke gebieden nakomen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst