Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

27-02-2006

Het februari-nummer van Akademie Nieuws is verschenen Deze week is aflevering 86 van Akademie Nieuws verschenen. Akademie Nieuws is de nieuwsbrief van de KNAW en de Akademie-instituten.

In dit nummer:
Verzamelaars van verzamelingen
DANS heet het nieuwe instituut dat onder leiding van Peter Doorn dataverzamelingen verzamelt en toegankelijk maakt voor onderzoekers uit de sociale en geesteswetenschappen. Economisch historicus Jan Luiten van Zanden is er zo een.

Ons weefsel in de biobank
Reuma, Alzheimer, borstkanker hebben niet maar simpel één oorzaak. Om meer te begrijpen van zulke complexe ziektes zou je gegevens van grote groepen patiënten in een 'biobank' moeten stoppen. Maar hoe organiseer je dat? Dat onderzocht de Groningse hoogleraar Dirkje Postma voor de KNAW.

Wetenschap in Afrika
Geen ontwikkeling zonder wetenschap, was het uitgangspunt bij de discussie Doing Development: Science, Innovation & Africa, waar de wetenschappelijke top van dertien Afrikaanse landen aan meedeed. Een verslag.

De eerste stap
Hans Galjaard had al een baantje als taxichauffeur toen hij kandidaatsassistent werd bij een zeer lastige Hongaarse reuma-onderzoeker. Het viel niet mee, maar hij vond wel uit hoe je met een interferentiemicroscoop - toen gloednieuw - kunt werken.

Abonnementen
Een abonnement op Akademie Nieuws is gratis. U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar voorlichting@bureau.knaw.nl.

Redactieadres
Afdeling Voorlichting KNAW
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
tel. 020-5510733
fax 020-6204941
voorlichting@bureau.knaw.nl