Ministerie van Defensie

09-02-2006 17:23

BRONZEN PLATEN TER NAGEDACHTENIS GESNEUVELDEN JAVAZEE

Er komen vijftien bronzen platen met de namen van 915 marinemannen die bij de Slag in de Javazee op 27 februari 1942 een zeemansgraf vonden. Staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, onthult ze op 27 februari aanstaande, 64 jaar na dato.

De platen zijn bestemd ter herinnering van de opvarenden van Hr.Ms. Java, Hr.Ms. Kortenaer en Hr.Ms. De Ruyter, onder wie de eskadercommandant schout-bij-nacht Karel Doorman. De platen zijn bevestigd op het Karel Doormanmonument. Dit staat op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya. (Indonesië). De ceremonie op het ereveld begint om 09.00 uur (lokale tijd).

Na de val van Manilla en Singapore was Soerabaja de laatste vlootbasis in Zuidoost-Azië. Vanuit deze haven voer op 26 februari 1942 het geallieerde eskader van Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische marineschepen onder leiding van schout-bij-nacht K.W.F.M. Doorman uit teneinde de Japanse invasie van Oost-Java te verhinderen. Bij het treffen met de Japanse vloot op 27 februari 1942 werden drie Nederlandse schepen, Hr.Ms. Java, Hr.Ms. Kortenaer en Hr.Ms. De Ruyter tot zinken gebracht.
Ter nagedachtenis aan diegenen die bij deze gevechten omkwamen, werd in 1954 op het ereveld Kembang Kuning het Karel Doormanmonument onthuld. Met het aanbrengen van de vijftien bronzen platen met de namen van 915 marinemannen is dit monument nu gecompleteerd. Tijdens de ceremonie in Surabaya zal vice-admiraal J.W. Kelder, commandant der Zeestrijdkrachten, een van de scheepsbellen van Hr.Ms. kruiser Java overdragen aan de heer N.W.G. Buis, president van de Oorlogsgravenstichting. De scheepsbel, die in 1925 werd geschonken door de Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Vloot naar aanleiding van de indienststelling van Hr.Ms. Java, is door het Marinemuseum in Den Helder in bruikleen gegeven aan de Oorlogsgravenstichting. Om nabestaanden in de gelegenheid te stellen aanwezig te zijn bij de onthulling van de bronzen platen organiseerde de Oorlogsgravenstichting een speciale pelgrimsreis naar Surabaya. Bijna veertig mensen nemen deel aan de reis. De bronzen platen zijn gefinancierd door de Stichting Het Gebaar en het Karel Doorman Fonds. De namenlijst voor deze platen is samengesteld door de Oorlogsgravenstichting in nauwe samenwerking met de heer M.G.J. van Zeeland. Deze oud-marineman heeft de gebeurtenissen in de Javazee in februari 1942 aan den lijve ondervonden.