Gemeente Rotterdam

Weekbericht B en W Rotterdam: 27 februari t/m 5 maart 2006

Wethouder Janssens ondertekent nieuw belastingsysteem SIMBA

Wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) ondertekent op maandag 27 februari om 11.45 uur in de Raadszaal van het stadhuis aan de Coolsingel het nieuwe belastingsysteem SIMBA 2500. De Belastingdiensten van de gemeente Den Haag en Rotterdam gaan samen een nieuw belastingsysteem bouwen dat over twee jaar beide diensten zal ondersteunen. Wethouder E.L.van Dijk-Staats zal namens de gemeente Den Haag het contract ondertekenen.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie: Paul Tissingh,

tel. 010 - 417 35 15 of 06 - 51 07 47 91)

Wethouders Van den Anker opent JONG

Wethouders Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op maandag 27 februari om 15.00 uur het project JONG aan het Eudokiaplein 31. De wethouder doet dit samen met Maarten van de Donk, portefeuillehouder welzijn van deelgemeente Noord. JONG is zorg voor jongeren van 0 tot 19 jaar onder één dak. Het is inmiddels de tweede voorziening voor ouders, jeugd en medeopvoeders. Het is een samenwerkingsverband van de GGD, Consultatiebureau Ouder & Kind Rotterdam en Bureau Jeugdzorg. Meten en wegen, inenten, advies over opvoeding en gedrag; dat kan allemaal in de vestiging JONG. Dat betekent minder verwijzen en minder reizen voor ouder en kind.

(Voor meer informatie: Communicatie GGD. Ingrid Koenraats,

tel. 010 - 433 95 52 of 06 - 10 03 69 83)

Wethouder Hulman neemt deel aan debat Creatieve economie in Rotterdam?

Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer) neemt op maandag 27 februari deel aan het debat 'Creatieve economie in Rotterdam?'. Het debat vindt om 20.00 uur plaats in Hal 4 aan de Watertorenweg 200 in Rotterdam. Stefan Hulman debatteert onder andere met staatssecretaris Medy van der Laan en Ted Langebach (eigenaar van Now &Wow) over de bijdrage die de creatieve economie kan leveren aan de ontwikkeling van Rotterdam.

(Voor meer informatie: Maartje van Putten, tel. 06 - 14 66 63 95)

Wethouder Janssens opent Fitness First Rotterdam

Wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) opent op dinsdag 28 februari om 15.00 uur het Fitness First Rotterdam aan de Boompjes 750. Het voormalige Maastheater is omgetoverd in een hypermoderne fitnes ruimte met een oppervlakte van 2000 m2. Verdeeld over drie lagen kan men fitnessen, groeplessen volgen, relaxen en ontspannen in de sauna.

(Voor meer informatie: Fitsness First, Eva de Beijer, tel. 06 - 51 01 91 82)

Wethouder Hulman ondertekent overeenkomst Verlengde Zuiderparkweg

Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer) ondertekent op dinsdag 28 februari om 18.30 uur de overeenkomst 'Verlengde Zuiderparkweg'. De ondertekening vindt plaats in het Kasteel van Rhoon aan de Dorsdijk 63 in Rhoon. Door de aanleg van de Verlengde Zuiderparkweg ontstaat er een optimale ontsluiting van de VINEX-locaties Carnisselande en Portland.

(Voor meer informatie: OBR, Marie-José Kok, 010 - 489 69 00)

Wethouder Janssens verricht loting RD-Trofee

Wethouder Nico Janssens (o.m. Sport en Recreatie) verricht op dinsdag 28 februari om 20.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis de loting van de Rotterdams Dagblad Trofee 2006. Aan dit jaarlijks voetbaltoernooi doen 200 voetbalclubs uit Rotterdam en de regio mee. Er wordt daarbij volgens het knock-out principe gespeeld.

(Voor meer informatie: Public Relations AD/Rotterdams Dagblad, Annemiek Wiekamp,

Tel. 010 - 400 42 00)

Wethouder Bolsius bij start Spangen in de steigers

Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) geeft op woensdag 1 maart samen met deelraadsvoorzitter Tom Harreman van de deelgemeente Delfshaven het startsein voor Spangen in de steigers, de start van vier woonprojecten in Spangen. De bijeenkomst begint om 10.30 uur bij het project Schieoevers in het informatiecentrum aan de Nicolaas Beetsstraat. De vier projecten die deze ochtend centraal staan zijn het Wallisblok, Grote Kop Vosmaer en Kleine Kop Vosmaer en het project De Loper aan de Mathenesserstraat.

(Voor meer informatie: afdeling Communicatie deelgemeente Delfshaven, Margot van Riessen, tel. 010 425 0401)

Burgemeester Opstelten spreekt op Symposium Terrorismebestrijding

Burgemeester mr. Ivo Opstelten spreekt op woensdag 1 maart om 11.00 uur op het Bestuurlijk Symposium Terrorismebestrijding op lokaal niveau, dat plaatsvindt in het World Forum Convention Center, Churchillplein 10 in Den Haag. De burgemeester zal een toespraak houden over de Rotterdamse aanpak van terrorismebestrijding en het tegengaan van radicalisering en burgemeester Wallage van Groningen spreekt over het belang van een bestuurlijke informatievoorziening. Een vertegenwoordiger van het Londense stadsbestuur spreekt over de ervaringen met de aanslagen in Londen vorig jaar. In de middag zijn er verschillende workshops op het gebied van terrorismebestrijding te volgen.

(Voor meer informatie: Voor accreditatie pers: Communicatie Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, mevr. J. Sluiter, tel. 070 - 315 03 45)

Wethouder Geluk en Janssens nemen resultaten campagne 5 jaar?

Zwemlesjaar! in ontvangst

Wethouder Lenoard Geluk (Onderwijs en Integratie) en wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) nemen op woensdag 1 maart om 12.15 uur in Recreatiecentrum Observant aan de Oostervantweg 25 het rapport met de resultaten van de campagne 5 jaar? Zwemlesjaar! in ontvangst. De campagne, die ouders bewust wil maken van het belang van zwemles, startte in januari 2005. Via de inzet van massamedia, direct mail en persoonlijk contact zijn zoveel mogelijk ouders aangespoord om hun kind op zwemles te doen. Aan het begin van de campagne is een nul-meting gehouden onder ouders van leerlingen in groep 3. Dit onderzoek is herhaald in januari 2006. De resultaten zullen tijdens de feestelijke afsluiting aan de wethouder overhandigd worden.

(Voor meer informatie: Sport en Recreatie, Meike van der Poel, tel. 010 - 417 38 60)

Wethouder Hulman slaat eerste paal parkeergarage Insulindestraat

Op woensdag 1 maart verricht wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer) om 13.30 uur, samen met Carla Zonneveld (portefeuillehouder Volkshuisvesting en Verkeer van deelgemeente Noord), de officiële handeling voor de bouw van de parkeergarage aan het Insulindeplein. Deze volautomatische garage wordt gebouwd onder het toekomstige Insulindeplein. Parkeergarage Insulindeplein is de eerste volautomatische parkeergarage die de gemeente Rotterdam bouwt. De garage is gereed in het tweede kwartaal van 2007 en zal plaats bieden aan 140 auto's.

(Voor meer informatie: Stadstoezicht, afdeling Communicatie, Jint Wuite,

tel. 010 - 890 22 61)

Wethouder houdt toespraak bij conferentie over brede school

Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) houdt op woensdag 1 maart om 13.45 uur in het WTC een toespraak tijdens een conferentie over de brede school. Rotterdam heeft op dit moment 35 brede scholen in het voortgezet onderwijs. Na een motie in de gemeenteraad zijn onlangs middelen vrijgekomen om het aantal brede scholen in het voortgezet onderwijs uit te breiden naar 54. Dit zijn met name VMBO scholen. Tijdens de conferentie zal de gemeente met Rotterdamse scholen in gesprek gaan over de manier waarop invulling geworden zal worden aan de uitbreiding.

(Voor meer informatie: Communicatie Jeugd, Onderwijs en Samenleving,

Ineke Barendregt, tel. 010 - 891 44 40)

Wethouder Janssens opent Cruyff Court Schiemond Veld in Delfshaven

Woensdag 1 maart opent wethouder Janssens (Middelen en Sport) het Cruyff Court Feyenoord Rotterdam Veld. In het kader van Rotterdam Sportjaar 2005 is dit kunstgras trapveldje aangelegd. Het veld is mogelijk gemaakt door de Stichting Cruyff Courts KNVB velden, Sport en Recreatie en de deelgemeente Delfshaven. De officiële openingshandeling vindt vanaf 14.00 uur plaats aan de Mayflowerstraat. Op het programma staan onder meer een zes tegen zes wedstrijd van jeugd uit de wijk tegen spelers van Sparta, een voetbaltoernooi voor leerlingen van basisschool De Boog en een voetbaltoernooi voor tieners uit Schiemond.

(Voor meer informatie: Deelgemeente Delfshaven, Marian Foster, tel. 010 - 425 04 62)

Wethouder Geluk opent onderwijsopvangvoorziening in Charlois

Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) opent op woensdag 1 maart om 16.00 uur een nieuwe Onderwijsopvangvoorziening openen aan de Grondherenstraat 62 in Charlois. De opvangvoorziening is bedoeld voor onhandelbare leerplichtige jongeren. Vorig jaar opende schoolbestuur CVO (christelijk voortgezet onderwijs) in de wijk Schiebroek de eerste opvangvoorziening in Rotterdam in het voortgezet onderwijs. Nu opent het schoolbestuur BOOR (openbare scholen) eenzelfde voorziening. Het LMC (algemeen bijzonder onderwijs) begint binnenkort eenzelfde opvang, waardoor in totaal 84 plaatsen voor leerplichtige jongeren met gedragsproblemen ontstaan. De opvang is bestemd voor leerlingen van 12 tot 16 jaar die op hun eigen school niet te handhaven zijn. Sommige scholieren zijn met justitie in aanraking geweest. Doel is om de moeilijk handelbare jeugd met een kort en intensief programma (drie maanden) terug naar school te krijgen, zodat ze alsnog hun diploma kunnen halen.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Guido van Riet,

tel. 010 - 417 2317)

Wethouder Van Sluis in debat met minister Brinkhorst over kansen voor ondernemers

Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) gaat op woensdag 1 maart om 19.00 uur in debat gaan met minister Brinkhorst van Economische Zaken over 'kansen voor ondernemers'. Het debat vindt plaats in het Oscar auditorium van het WTC aan het Beursplein 37. Veel bedrijven en ondernemers hebben zich in het buitenland gevestigd omdat zijn vinden dat het klimaat daar liberaler en toleranter is bij het uitoefenen van het ondernemersvak. De wethouder zal de visie van de gemeente Rotterdam over dit onderwerp toelichten en aangeven hoe Rotterdam omgaat de wijze waarop in Rotterdam met de regels voor ondernemers wordt omgegaan. In loop is vanaf 18.00 uur

(Voor meer informatie:OBR, Clémentine Mulder, tel. 010 - 489 5829 of

06 - 225 630 56)

Wethouder Bolsius lanceert Rotterdamse Bomenbank

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) lanceert op donderdag 2 maart om 11.00 uur in de Stadskwekerij aan de Ir. P. Kosterlaan 20, de Rotterdamse Bomenbank. In de Rotterdamse Bomenbank kunnen gezonde, volwassen en verplaatsbare bomen waarvoor binnen een Rotterdams project geen plaats is, een tijdelijke plaats vinden. In afwachting van een nieuwe plaats in de stad, worden deze bomen met extra zorg omgeven. De wethouder zal een grote plataan herplanten in de Rotterdamse Bomenbank.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Karín Oostenbrink - Fraaí,

tel. 010 - 417 21 61 of 06 - 51 07 47 21)

Wethouder Bolsius tekent twee intentieverklaringen voor Bloemhof en Hillesluis'

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Wijken) tekent op donderdag 2 maart om 12.30 uur in Wijkgebouw Stereo aan het Brabantseplein 2, twee intentieverklaringen voor de wijken Bloemhof en Hillesluis. Met de ondertekening worden formele afspraken gemaakt over een gebiedsgerichte aanpak voor beide wijken. De wethouder maakt namens het gemeentebestuur afspraken met de deelgemeenten voor verbeteringen op fysiek, sociaal, economisch gebied en op het terrein van veiligheid. Met de woningbouwcorporaties Vestia en het WBR, tekenen het gemeentebestuur en deelgemeente een Gebiedsafspraak voor het doen van investeringen in Bloemhof en Hillesluis voor de komende jaren. Het gaat daarbij om het verbeteren van de kwaliteit van de woningen, de buitenruimte en maatschappelijke voorzieningen.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Karín Oostenbrink - Fraaí,

tel. 010 - 417 21 61 of 06 - 51 07 47 21)

Wethouder Hulman geeft startsein bouw dak metrostation

Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer) geeft op donderdag 2 maart het startsein voor de bouw van het dak van metrostation Centraal Station. Met een symbolische betonstort geeft de wethouder om 12.30 uur de aanzet voor de bouw van een nieuw metrostation CS voor RandstadRail en de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw Rotterdam Centraal.

(Voor meer informatie: Gemeentewerken Rotterdam, Suzanne Snelders,

tel. 010 - 489 45 35)

Wethouder Van Sluis geeft startsein aanleg businesspark Schieveen

Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) geeft op donderdag 2 maart om 12.30 uur het startsein geven voor de eerste zandstorting voor de aanleg van het businesspark Schieveen. De feestelijke gelegenheid vindt plaats bij de carpoolplaats aan de Schieveense dijk (Doenkade, eerste stoplicht links). Na de starthandeling is er gelegenheid om een kleine expositie over Polder Schieveen te bekijken. De polder is een agrarisch gebied tussen Delft en Rotterdam ten noorden van Rotterdam Airport. Het grootste deel van de polder, 200 hectaren, wordt ingericht als natuurgebied met recreatieve voorzieningen voor wandelaars en fietsers. 75 hectaren komen beschikbaar voor een modern en hoogwaardige bedrijvenpark met internationale uitstraling, gericht op kennisintensieve en luchthavengerelateerde bedrijven. De plannen voorzien ook in 23 vrije kavels voor woningbouw en een piekberging voor tijdelijke opslag van water bij hevige regenval.

(Voor meer informatie: dS+V, Mireille van den Boom,

tel. 010 - 489 59 12 of 06 - 53 614 214)

Wethouder Bolsius onthult graffitikunstwerken

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) onthult in de nacht van 2 op 3 maart om 01.00 uur, twee graffitikunstwerken in de metrotunnel bij het Wilhelminaplein, ter hoogte van de ingang van het Luxor Theater. Op de wanden van de metrotunnel bij het Wilhelminaplein zijn twee nieuwe graffitikunstwerken aangebracht. Met dit project wil de gemeente Rotterdam 'wilde graffiti' aanpakken en de verloedering in de buitenruimte tegengaan. De kunstwerken zijn in opdracht van de gemeente Rotterdam gemaakt door de kunstenaars van Urban Arts en BadBoyzInc. Beide groepen hebben het thema 'openbaar vervoer' op eigen wijze vertaald in hun werk. In totaal meten beide kunstwerken ongeveer 200 meter, verdeeld over de twee wanden van de metrotunnel.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Karín Oostenbrink - Fraaí,

tel. 010 - 417 21 61 of 06 - 51 07 47 21)

Wethouder Bolsius bij feestelijke oplevering Mathenesserplein

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Wijken en Buitenruimte) plant op vrijdag 3 maart om 10.00 uur, een eerste boom tijdens de feestelijke oplevering van het Mathenesserplein. Dit doet hij samen met portefeuillehouder Fysiek Mirza Axwijk.

Het Mathenesserplein is door zijn ligging een zeer representatief gelegen plein waar elke dag veel verkeer en mensen langskomen. De laatste 20 jaar stond de doorstroming en veiligheid van auto- en fietsverkeer centraal. De nieuwe inrichting moet van het plein weer een belangrijk ontmoetingspunt maken. Het plein wordt opgeknapt door onder meer grote bomen en mooi meubilair te plaatsen.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Karín Oostenbrink - Fraaí,

tel. 010 - 417 21 61 of 06 - 51 07 47 21)

Wethouder Van den Anker opent Stadswinkel in deelgemeente Noord

Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op vrijdag 3 maart om 11.00 uur de Stadswinkel aan het Eudokiaplein 35. De wethouder doet dit samen met Andries van der Wal, voorzitter van deelgemeente Noord. De Stadswinkel is hét loket om zaken met de gemeente te regelen. Naast producten van de deelgemeente en van Burgerzaken kunnen mensen hier voortaan ook terecht voor producten van Stadstoezicht, dS+V en Gemeentebelastingen Rotterdam. Te zijner tijd krijgen alle deelgemeenten een stadswinkel.

(Voor meer informatie: Communicatie deelgemeente Noord, Faryal Gilliot,

tel. 010 - 44 39 879)

Wethouder Hulman legt eerste asfaltstrook parkeerterrein Beverwaard

Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer) en Feyenoord-spits Dirk Kuyt leggen op vrijdag 3 maart om 13.00 uur gezamenlijk een stuk asfalt op de nieuwe evenementenparkeergelegenheid in de Beverwaard. Het parkeerterrein wordt aangelegd op het voormalige NAM-terrein aan de Groeninx van Zoelenweg. De aanleg van het parkeerterrein is van groot belang voor de bereikbaarheid van Rotterdam tijdens grote evenementen.

(Voor meer informatie: Communicatie dS+V, Gert-Jan van Zoggel, tel. 010 - 489 55 94)

Wethouder Bolsius bij mijlpaal aanleg riolering

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) legt op vrijdag 3 maart vanaf 13.30 uur aan de Slinge op de hoek van de Sommeldijkstraat op symbolische wijze de laatste meter van 30 kilometer riolering. Rotterdam heeft 2500 kilometer riolering, waarvan de meeste is aangelegd na de Tweede Wereldoorlog. Na vijftig jaar moet de riolering bijna overal vervangen worden. Tot het jaar 2000 werd 11 kilometer per jaar vervangen. Nu is dat gegroeid naar 30 kilometer per jaar. Deze enorme groei is mogelijk door werkzaamheden af te stemmen op herstructureringsprojecten en het gebruikelijke wegonderhoud. Vanaf 2010 streeft Rotterdam ernaar jaarlijks 40 kilometer te vervangen

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Karín Oostenbrink - Fraaí,

tel. 010 - 417 21 61 of 06 - 51 07 47 21)

Wethouder Van Sluis bij handeling project 'Laanvilla's Park Zestienhoven'

Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid, Milieu & Fysieke Infrastructuur) verricht vrijdag 3 maart om 16.00 uur samen met Kees van der Meer van de deelgemeente Overschie de formele handeling voor het project 'Laanvilla's Park Zestienhoven'. Het project ligt aan de aan de Van der Duijn van Maasdamweg en omvat 2 onder 1 kapwoningen, 3 of 4 geschakelde woningen met de uitstraling van een vrijstaande villa en een klein appartementen-complex. De formele handeling is op de bouwplaats aan de Van der Duijn van Maasdamweg .

(Voor meer informatie: Maasstede Woningontwikkeling, R. van den Broek,

tel. 010 - 436 66 66)

Wethouder Van den Anker geeft aftrap Karavaan 1001 meiden

Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) geeft op zaterdag 4 maart om 13.00 uur de aftrap voor de Karavaan van 1001 meiden. De aftrap vindt plaats in een Hindoetempel in Rotterdam-Noord. Doel van het project is dat Islamitische meiden ervaringen kunnen uitwisselen over verschillende maatschappelijke ontwikkelingen. Met als doel vanuit eigen kracht verder te ontwikkelen en te emanciperen. Als openingsritueel is gekozen voor de verbintenis van man en vrouw in het huwelijk. Meidengroepen die meedoen aan de Karavaan 1001 kunnen een keuze maken uit vijf boeiende startbijeenkomsten. Voor de exacte locatie kunt u contact opnemen met ondergenoemde.

(Voor meer informatie: De Heuvel adviesbureau voor jeugd en jongerenwerk, Irma Bolhuis, tel. 010- 413 21 00) Weekbericht gemeente Rotterdam

Wethouder Hulman opent jubileumeditie Museumnacht 2006

Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken en Vervoer) opent op zaterdag 4 maart om 19.30 uur de Museumnacht 2006. De feestelijke opening van deze jubileumeditie vindt plaats op de kade naast Villa Zebra aan de Stieltjesstraat 21 op de Kop van Zuid. Tijdens de Museumnacht openen 35 musea en galeries hun deuren tussen 20.00 en 02.00 uur. De Rotterdamse Museumnacht is in vijf jaar uitgegroeid tot een waar fenomeen. De ontspannen sfeer, de tentoonstellingen, speciale rondleidingen, workshops, performances en het late uur maken het nachtelijk museumbezoek tot een bijzondere ervaring.

(Voor meer informatie: www.rotterdamsemuseumnacht.nl of Anne Wijnen,

tel. 010-433 25 11)

Burgemeester Opstelten reikt prijzen 'Beste verkiezingsfilmpje 2006' uit

Burgemeester mr. Ivo Opstelten reikt op zaterdag 4 maart de prijzen uit aan de makers van de twee 'Beste verkiezingsfilmpjes 2006'. De prijsuitreiking vindt om 22.15 uur plaats tijdens 'Vote Rotterdam' het verkiezingsfeest in Nighttown waarmee 'Rotterdam mijn stad' wordt afgesloten. Begin januari heeft de Gemeente Rotterdam een filmprijsvraag uitgeschreven onder jonge filmmakers om verkiezingsfilmpjes te maken die jongeren uitdagen op 7 maart naar de stembus te komen. Uit de elf inzendingen aan

het filmproject heeft een jury er zes genomineerd. Tijdens 'Vote Rotterdam' bepaalt het publiek welk filmpje en animatie zij het beste vinden.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Farida Aghris,

tel. 010 - 417 21 77)

noot voor de redactie/