Gemeente Hardenberg

Februari 2006 - Minister Van der Hoeven bezoekt Hardenberg

Minister Van der Hoeven bezoekt Hardenberg

Persbericht, 17 februari 2006

Minister, mevrouw Maria van der Hoeven van Onderwijs komt op dinsdagmiddag 28 februari op bezoek in de gemeente Hardenberg. Het programma bestaat in hoofdlijnen uit een kennismaking met het Arbeid Trainingscentrum (ATC) op het bedrijventerrein Haardijk en het verrichten van de officiële handeling bij de start van de bouw van het LOC, kennis- en ontmoetingscentrum.

Rond 16.00 uur arriveert de minister bij het Arbeid Trainingscentrum (ATC), dat gevestigd is in één van de hallen van het bedrijf HaBe Afbouw aan de Maalstoel 4 op het bedrijventerrein Haardijk in Hardenberg. Daar wordt ze officieel welkom geheten door burgemeester Bert Meulman. Na een korte inleiding door bedrijfsleider Erik van Asten wordt de minister bij het ATC rondgeleid en wil ze graag in contact komen met de leerlingen.

Kansen op de arbeidsmarkt

Het ATC ging in januari jl. van start. Het centrum wil jongeren tot 23 jaar scholing en training bieden om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het is voor jongeren zonder startkwalificatie bijzonder moeilijk om aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt. Het ATC Hardenberg richt zich op al die zaken die nodig zijn voor een goede arbeidsintegratie: arbeidskundig onderzoek, arbeidstraining, stages bij bedrijven en het aangaan van een arbeidscontract. Werden deze jongeren vroeger direct in het diepe van het bedrijf gegooid, nu gaan ze eerst leren zwemmen in het ATC. Het initiatief voor het centrum is ontstaan in het beleidsoverleg van het 'Convenant Schoolverlaters Voortgezet Speciaal Onderwijs'. Het plan is verder uitgewerkt door praktijkschool De Hoeksteen, het Vechtdal College, de afdeling WZI van de gemeente Hardenberg en Dion. Op dit moment maken leerlingen van De Hoeksteen en vmbo-leerlingen van het Vechtdalcollege gebruik van het ATC.

Samenwerking met bedrijven

Het ATC kan niets bereiken zonder samenwerking met bedrijven uit de regio. Het bestuur van de Stichting voor Arbeidstoeleiding en Coaching bestaat dan ook vooral uit mensen uit dat regionale bedrijfsleven. De plannen zijn inmiddels bij de verschillende industriekringen uit de regio gepresenteerd. Tijdens deze presentaties bleek een grote betrokkenheid van werkgevers op de problematiek rondom jongeren. Middels het plaatsen van werkopdrachten, het aangaan van partnerschap of steun anderszins helpen verschillende bedrijven het ATC concreet verder. Het ATC richt zich op die branches die de meeste kansen op werk bieden voor de doelgroep. Met het bedrijf Wildkamp heeft het ATC inmiddels een tweejarig contract afgesloten. De gemeente Hardenberg heeft het ATC ondersteund met een startsubsidie van 50.000 euro.

Miljoenenproject: LOC, kennis- en ontmoetingscentrum

Na het bezoek aan het ATC vertrekt het gezelschap naar het Alfa college aan de Marslaan. Daar hebben zich inmiddels genodigden verzameld voor de officiële start van de bouw van het LOC, kennis- en ontmoetingscentrum. Dit project van in totaal 31 miljoen euro maakt deel uit van het Masterplan Centrum Hardenberg. Het LOC wordt gebouwd ten behoeve van diverse onderwijsinstellingen zoals AOC De Groene Welle, het Alfa College, ROC Twente en het Deltion College. Daarnaast zullen in het LOC+ deel diverse sociaal-culturele functies waaronder het Onderwijs Adviescentrum, de Stichting Werk en Scholing,de openbare bibliotheek, de Muzerie, het Kreatief Centrum en het Centrum voor Werk en Inkomenworden gehuisvest. Naast het LOC wordt een appartementencomplex met ruim 60 woningen gebouwd. In het LOC werken gemeente, gesubsidieerde organisaties, non-profit en commerciële bedrijven samen. Dit levert exploitatievoordelen en ruimtevoordelen op. Maar nog belangrijker is, dat alle instellingen van elkaars kennis kunnen profiteren. Met name de samenwerking van het MBO met de diverse arbeidsorganisaties is vernieuwend. Onder het LOC wordt een parkeergarage met circa 200 parkeerplaatsen aangelegd, die een bronpunt vormt van het centrum. De gemeente Hardenberg werkt in het LOC-project samen met twee andere opdrachtgevers, te weten het Alfa-college uit Hardenberg en AOC De Groene Welle uit Zwolle. Er wordt gestreefd naar een duurzaam complex, dat past in de omgeving.

Leerlingen verzorgen diner

Na toespraken van minister Van der Hoeven en burgemeester Meulman, vindt de officiële handeling voor de start van de bouw plaats op de bouwplaats van het LOC. Deze zal de minister met behulp van enkele leerlingen uitvoeren. Daarna wordt door leerlingen van het Alfa college een diner geserveerd in het schoolrestaurant. Minister Van der Hoeven gaat daarbij tijdens elke gang in gesprek met een andere groep leerlingen van AOC de Groene Welle en het Alfa college.

Wegafzetting

In verband met de officiële handeling is het gedeelte van de Stationslaan/Sportlaan tussen de Parkweg en het Oosteinde in Hardenberg op dinsdagmiddag 28 februari afgesloten voor het verkeer van 17.15 uur tot 18.00 uur.