Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 17 februari 2006

Minaret Westermoskee wordt 42 meter

De arbitragecommissie vindt dat de minaret van de Westermoskee 42 meter hoog hoort te worden. De uitspraak is bindend, hebben bewonersvereniging BORT, stadsdeel De Baarsjes, woningcorporatie Het Oosten en moskee Aya Sofya afgesproken.

Het commissierapport: 'Concluderend komt de commissie tot het oordeel dat een hoogte van de minaret van 42 meter is aan te bevelen en dat zo'n hoogteaccent op deze plek goed past'.

De commissie vindt dat de minaret niet lager moet worden: 'Wij kunnen niet anders dan tot de conclusie komen, dat dit wel degelijk ernstig afbreuk doet aan de compositie van het geheel.'

De bouwlokatie is een bijzondere plek, vindt de commissie. 'Evenals een aantal andere locaties aan de Kostverlorenvaart, ligt hier een kans voor een bijzondere invulling.'

Start bouw

Op dinsdag 28 februari, vanaf 16.00 uur, geeft minister Donner samen met wethouder Stadig het startschot voor de bouw. Die begint met een parkeergarage van twee verdiepingen voor 238 auto's, die onder de moskee komt en onder het plein dat de moskee omringt. Ook komen er 111 huurwoningen en ruim 2000 vierkante meter aan winkel-, kantoor- en bedrijfsruimte.

voor de redactie:

Informatie: Rinze van Opstal, communicatieadviseur stadsdeel De Baarsjes telefoon 589 2762, 06-1299 1741; r.van.opstal@baarsjes.amsterdam.nl; commissierapport op aanvraag beschikbaar.

.

Klik hier voor diverse contactgegevens van Stadsdeel De Baarsjes.