Gemeente Hellendoorn


Nieuwe linde voor de Schapenmarkt

De 275 jaar oude Hollandse linde op de Schapenmarkt in Hellendoorn is ernstig aangetast door de tonderzwam. Hoewel de karakteristieke boom jaarlijks wordt gecontroleerd en er in het verleden al diverse maatregelen zijn genomen om de gezondheidstoestand te verbeteren is het niet langer verantwoord om de boom te laten staan. Er zijn te grote veiligheidsrisico's voor de omgeving. Burgemeester en wethouders hebben om die reden een kapvergunning verleend. De slechte gezondheidstoestand van de boom wordt bevestigd door deskundigen van de Bomenstichting en de Duitse boomexpert Michael Schlag. Op 28 februari wordt de veelbesproken boom gekapt.

Op 13 maart wordt een nieuwe volwassen linde op vrijwel dezelfde locatie teruggeplant. Zo krijgt het dorp Hellendoorn relatief snel weer een groot en waardevol groenelement in het centrum terug. Deze linde heeft een hoogte van circa 20 meter en heeft op 1.30 meter hoogte een dwarsdoorsnede van zo'n 65 cm. De linde wordt vanaf zijn huidige standplaats aan de Jipkesbeltweg verplaatst naar de Schapenmarkt. De verplanting wordt verzorgd door boomverzorgingsbedrijf Copijn uit Utrecht. De transportroute loopt vanaf de Jipkesbeltweg via de Helmkruidlaan, Koersendijk, Mr. Ponsteenlaan, Ninaberlaan, Reggeweg, Kasteelstraat en de Schuilenburgerweg naar de Dorpsstraat.
De linde komt in een plantvak van 8 meter bij 9 meter te staan, waarbij de boomkluit voor de stevigheid ondergronds wordt verankerd. Onder de boom komt een schaduwminnende bodembedekker. De linde krijgt twee jaar lang extra nazorg.