Gemeente Dongeradeel

Verkiezingen


---

Aanslagen gemeentelijke belastingen Dongeradeel 2006

Met dagtekening 28 februari 2006 vallen eind deze week de aanslagen gemeentelijke belastingen van de gemeente Dongeradeel voor het jaar 2006 in de bus. Bent u eigenaar van een woning of eigenaar/gebruiker van een niet-woning dan staat de aanslag onroerende zaakbelastingen op het aanslagbiljet vermeld. Op het aanslagbiljet staat dan tevens de WOZ-waarde van uw pand vermeld. Veelal is dit dezelfde waarde als de vastgestelde waarde van uw onroerende zaak voor het jaar 2005. Met ingang van 1 januari 2006 is de onroerende zaakbelasting voor gebruikers van woningen afgeschaft. Er gelden nog 3 belastingen, namelijk:


1. een eigenarenbelasting voor eigenaren van woningen;
2. een gebruikersbelasting voor gebruikers van nietwoningen;

3. een eigenarenbelasting voor de eigenaren van nietwoningen.

Als woning gelden alle panden die in hoofdzaak worden gebruikt voor wonen. Alle overige panden, terreinen en kavels, zoals boerderijen, kantoren, winkels, bouwkavels en industrieterreinen behoren tot de categorie niet-woningen.

Beleidsregel onroerende zaakbelastingen voor gebruikers van woondelen in niet woningen.

De Tweede Kamer heeft een amendement aangenomen dat beoogt dat de afschaffing van de onroerende zaakbelasting voor gebruikers van woningen ook ten goede komt aan de gebruikers van woondelen in niet woningen. Het amendement gaat ervan uit dat de vermindering van de belastingaanslag met de gebruikersbelasting voor het woondeel op aanvraag van de belastingplichtige plaatsvindt. De gemeente Dongeradeel heeft echter besloten de aanvragen niet af te wachten en de verminderingen direct te verlenen bij het opleggen van de aanslagen onroerende zaakbelastingen voor het jaar 2006. De vermindering is in het aanslagbedrag verwerkt.

Tarieven.

Momenteel is in het nieuws dat een aantal gemeenten voor het jaar 2006 hogere tarieven voor de onroerende zaakbelastingen hebben vastgesteld dan wettelijk maximaal is toegestaan. De maximering houdt in dat de tarieven met niet meer dan 2% mogen stijgen ten opzichte van 2005 en aan een maximale hoogte gebonden zijn. Dongeradeel heeft de tarieven voor de onroerende zaakbelastingen voor het jaar 2006 verhoogd met
1,5%. De vastgestelde tarieven liggen qua hoogte ver onder de maximaal toegestane tarieven. Dongeradeel heeft derhalve geen hogere tarieven vastgesteld dan wettelijk is toegestaan!

Met ingang van 1 januari 2006 is de heffingseenheid ten bedrage van
2.268,00 waarde gewijzigd in 2.500,00 waarde. Samen met de heffingsgrondslag vormt het tarief het element voor de berekening van de belastingaanslag.

Het tarief voor de eigenarenbelasting is voor woningen voor elke volle 2.500,00 waarde vastgesteld op 2,50 en voor de eigenaren- en de gebruikersbelasting voor niet-woningen op 4,30 en 3,46.