Persuitnodiging: Feestelijke start bouw Westermoskee Amsterdam

Het oosten

//// PERSUITNODIGING ////

Amsterdam, 20 februari 2006

Start bouw mooiste moskee van Nederland
Een symbool voor multicultureel Amsterdam in De Baarsjes Gerealiseerd door woningcorporatie Het Oosten, Milli Görüs en stadsdeel De Baarsjes

Op dinsdag 28 februari start Het Oosten tijdens een feestelijke bijeenkomst met de bouw van de Westermoskee, aan de Baarsjesweg. Nadat de Imam de grond op ceremoniële wijze heeft ingewijd, houdt minister Donner een toespraak. Als officiële handeling zetten minister Donner, wethouder Stadig, stadsdeelvoorzitter Van Waveren, directeur van Het Oosten Bijdendijk en de heer Kabaktepe van Milli Görüs hun handtekeningen in een granieten steen.

Net zoals het vroeger gebruikelijk was rond kerken en kathedralen, wordt de Westermoskee een middelpunt van het stedelijke leven. Rondom de moskee, die uitkijkt op de Kostverlorenvaart, wordt het een drukte van belang. Het Oosten bouwt er 111 woningen, 760 m2 kantoor- en bedrijfsruimte. Ook komt er 1040 m2 voor maatschappelijke voorzieningen en een ondergrondse parkeergarage voor 238 auto's.

De bouw van de Westermoskee, loopt parallel met de enorme stedelijke vernieuwing die in de Chassébuurt plaatsvindt. De wijk tussen de Kostverlorenvaart en de Admiralengracht moet de nieuwe Pijp worden, met leuke horeca, veel kunstenaars en vooral een gemengde bevolking.

Een symbool voor multicultureel Amsterdam
De Westermoskee is ontworpen door het architectenpaar Breitman en wordt gebouwd in een stijl die verwijst naar de Amsterdamse School. De Westermoskee brengt de Nederlandse en Turkse cultuur bij elkaar en is een symbool voor multicultureel Amsterdam. De nauwe samenwerking die eraan vooraf ging, de samenvloeiing van bouwstijlen en de Nederlandse naamgeving van de moskee blijken hieruit. Met de bouw van deze moskee willen we de basis leggen voor verdere integratie in deze buurt.

Na het officiële gedeelte, kunt u luisteren naar Marokkaanse rapmuziek van de groep Fouradi en is er gelegenheid om traditionele Turkse hapjes en drankjes te nuttigen.

//// EINDE PERSUITNODIGING ////