Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 22 februari 2006

Start bouw Westermoskee

Minister van Justitie Piet Hein Donner geeft dinsdag 28 februari, 16.30 uur het startschot voor de bouw van de Westermoskee in stadsdeel De Baarsjes.

De verwachting is dat zo'n 300 tot 400 mensen de feestelijke bijeenkomst georganiseerd door stadsdeel De Baarsjes, het Oosten/Kristal en Milli Görü_ zullen bijwonen. Naast het officiële gedeelte, zijn er optredens van o.a. de rapgroep Fouradi en dj Suna. Gastheer is Tarik Yousif. Lokatie: bouwlokatie Baarsjesweg, hoek Van Speijkstraat.

De bouw begint met een parkeergarage van twee verdiepingen voor 238 auto's, die onder de moskee komt en onder het plein dat de moskee omringt. Ook komen er 111 huurwoningen en ruim 2000 vierkante meter aan winkel-, kantoor- en bedrijfsruimte.

In 1994 kocht de Turkse vereniging Milli Görü_ het in onbruik geraakt Riva-terrein, met als doel om op deze locatie een moskee te bouwen. De plannen die in samenspraak met stadsdeel De Baarsjes en het Oosten/Kristal verder werden uitgewerkt, stuitten op bezwaren van een aantal omwonenden, verenigd in de stichting BORT (Belangen Omwonenden Riva Terrein). Uiteindelijk zijn alle betrokken partijen tóch tot overeenstemming gekomen.

De moskee staat symbool voor multicultureel Amsterdam. Het brengt de Nederlandse en Turkse cultuur letterlijk bij elkaar. In de architectuur zijn beide twee culturen bijvoorbeeld duidelijk terug te vinden. Niet voor niets krijgt de moskee een Nederlandse naam.

voor de redactie:

Informatie: Rinze van Opstal, communicatieadviseur stadsdeel De Baarsjes telefoon 589 2762, 06-1299 1741; r.van.opstal@baarsjes.amsterdam.nl.

.

Klik hier voor diverse contactgegevens van Stadsdeel De Baarsjes.