Unicef

Deze persuitnodiging ontvangt u namens Unicef Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Jantje Beton, Defence for Children International Nederland en het Verwey-Jonker Instituut.

UITNODIGING VOOR DE MEDIA

Debat: 'Kinderen in Tel': Kinderrechten als basis van lokaal jeugdbeleid

Datum: 28 februari 2006

Locatie: Multifunctioneel centrum Akantes, Nieuwe Herengracht 95, Amsterdam Tijd: 20.00-22.00 uur

Defence for Children International Nederland, Unicef Nederland, Jantje Beton en Stichting Kinderpostzegels Nederland zijn samen met het Verwey-Jonker Instituut en een aantal jongeren- en belangenorganisaties het project 'Kinderen in Tel' gestart: een nieuwe bundeling van gegevens die op gemeentelijk niveau een vergelijking mogelijk maakt van tien onderwerpen rond het welzijn van kinderen en jongeren. De gemeentelijke rangorde die zo is ontstaan, heeft tot doel een discussie tussen beleidmakers, jongeren en deskundigen op gang te brengen. De verschillen blijken groot: grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag scoren op een aantal punten niet best, maar ook in gemeenten in Friesland en Groningen blijkt het aantal kinderen dat in armoede opgroeit, boven het landelijk gemiddelde te liggen.

Op 28 februari presenteren de initiatiefnemers van 'Kinderen in Tel' de uitkomsten van het onderzoek, gevolgd door een debat. Onder leiding van Peter Lankhorst, voorzitter Landelijk Cliëntenforum Jeugdzorg, gaan jongeren zelf, (kandidaat)gemeenteraadsleden, (kandidaat)wethouders en deskundigen op het terrein van jeugdbeleid, met elkaar in debat. Onder de deelnemers zijn onder meer Kamran Ullah (voorzitter Nationale Jeugdraad), Julia Houwer (beleidsadviseur SGBO) en Jo Hermanns (hoogleraar Opvoedkunde Universiteit van Amsterdam). Zij bespreken structurele struikelblokken en de rol van jongeren zelf in de uitwerking en uitvoering van het gemeentelijk jeugdbeleid.

'Kinderen in Tel' bestaat uit een databoek met alle cijfers van alle gemeenten, een draaischijf met daarop de scores van de 50 minst scorende gemeenten en een brochure. Deze brochure, met actiepunten voor een beter lokaal jeugdbeleid, wordt na de gemeenteraadsverkiezingen als handreiking verzonden aan de nieuw gekozen gemeenteraadsleden. 'Kinderen in Tel' is de Nederlandse versie van 'Kids Count', een al langere tijd lopend project in de Verenigde Staten waarbij gelijksoortige vergelijkingen van de Amerikaanse staten worden gepresenteerd. Het is de bedoeling om periodiek de rangorde van de 458 gemeenten opnieuw uit te brengen. Dan wordt zichtbaar welke gemeenten een beter jeugdbeleid zijn gaan voeren en welke achterblijven.

Media zijn van harte welkom bij het debat. Voor aanmelding of