VVD


28-2-2006

Campagneweblog Henk Kamp

Het ondersteunen van de lokale VVD-afdelingen bij hun verkiezingscampagnes heeft als bijkomend voordeel dat je een actueel beeld krijgt van de partijgenoten die in de gemeenteraden actief zijn. Dat is een fantastisch gevarieerd en voor mij bovendien inspirerend beeld.

In Tilburg is de lijsttrekker van de VVD directeur van een industrieel bedrijf, die zich tussen de ondernemers in zijn stad als een vis in het water voelt en nieuwe bedrijven wil aantrekken. Zijn collega-raadslid laat merken het ook belangrijk te vinden dat de VVD opkomt voor meer en betaalbare kinderopvang.

Een dag later ontmoet ik in Uden een groep twintigers en dertigers die trots vertellen dat hun VVD-afdeling vorig jaar de snelst groeiende van het land was. Enkelen van hen bepleiten vurig mijn steun voor de bouw van tien woningen in het dorp Volkel, anderen leggen uit wat de voor- en nadelen zijn van een eventuele samenvoeging van de gemeenten Uden en Veghel.

In Nijmegen moeten de VVD'ers opboksen tegen een links stadsbestuur dat economische zaken als wethoudersportefeuille heeft afgeschaft. Nadat ik in het politieke café mijn inleiding heb gehouden, word ik direct door een partijgenote kritisch bevraagd over de situatie in Guantanamo Bay.

Door naar Barneveld, de enige grote gemeente van het land waar de PvdA niet aan de verkiezingen meedoet. De VVD natuurlijk wel. Ik deel grote mandarijnen en kleine folders uit, samen met een partijgenote die journalistiek werk doet en haar dochtertje van tien maanden bij zich heeft. Ondertussen duwt een ander kandidaat-raadslid mijn oude en zware legermotor voort door het voetgangersdeel van het Barneveldse centrum. De slager op de hoek komt naar buiten en vertelt met terechte trots dat hij de jaarlijkse barbecue in de Tweede Kamer verzorgt.

In Ede was de lijsttrekker tot voor kort directeur van de sociale werkvoorziening en is hij nog steeds lid van provinciale staten van Gelderland. Samen zijn we er van overtuigd dat succesvol politiek bedrijven begint met in goede en constructieve sfeer met elkaar en andere samen te werken. Zoals de VVD in Ede dus doet!

"Gaat u straks ook nog even mee om naar mijn boekhandel te kijken verderop in de straat?" vraagt een jonge vrouw die kandidaat staat voor de VVD in Almelo en dertien jaar geleden uit Afghanistan naar Nederland is gevlucht. We delen folders uit terwijl we door het centrum naar een VVD-bijeenkomst lopen. De lijsttrekker is trots op de nieuwelingen die hoog op de Almelose kandidatenlijst staan. Ik hoop met hem van harte dat ze het ook redden volgende week.

Mijn laatste tussenstop is zaterdagavond in een café aan de oude markt in Enschede. De lijsttrekker van de VVD exploiteert zelf een ander café aan de markt en staat bekend als een sociale liberaal. Zijn café heet dan ook SamSam. In zijn inleiding zegt hij dat als de gemeente een aanvraag van een ondernemer wil afwijzen, de boodschap gebracht moet worden door iemand van de economische afdeling: "Dat wat u wilt kan zo niet op die locatie, maar laten we kijken waar het wèl kan of wat op uw locatie wèl mogelijk is."

Heerlijke mensen, die VVD'ers!

Henk Kamp