Ministerie van Defensie

27-02-2006 18:12

Van der knaap onthult namen op doormanmonument indonesiÃ

De heer van Zeeland (86) luidt de scheepsbel. Van Zeeland nam als matroos deel aan de slag om de Javazee. Foto: Klaas Meijer.

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap heeft vandaag in het Indonesische Soerabaja vijftien bronzen platen onthuld. Hierop staan de namen van 915 marinemannen die bij de Slag in de Javazee op 27 februari 1942 een zeemansgraf vonden. Het betrof opvarenden van Hr.Ms. Kortenaer, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. De Ruyter.

Ook eskadercommandant schout-bij-nacht Karel Doorman vond de dood. De platen, een initiatief van de Oorlogsgravenstichting, zijn aangebracht op het Karel Doormanmonument op het Nederlands ereveld Kembang Kuning.

Tijdens de ceremonie droeg commandant der Zeestrijdkrachten vice-admiraal Jan Willem Kelder een van de scheepsbellen van de kruiser Hr.Ms. Java over aan de President van de Oorlogsgravenstichting, de heer N.W.G. Buis. De scheepsbel, die de Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Vloot in 1925 schonk naar aanleiding van de indienststelling van de Java, gaf het Marinemuseum in Den Helder aan de Oorlogsgravenstichting in bruikleen.

Na de val van Manilla en Singapore was Soerabaja de laatste vlootbasis in Zuidoost-Azië. Vanuit deze haven voer op 26 februari 1942 het geallieerde eskader van Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische marineschepen onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman uit om de Japanse invasie van Oost-Java te verhinderen. Bij het treffen met de Japanse vloot op 27 februari 1942 gingen drie Nederlandse schepen en één Britse oorlogsbodem ten onder. Ter nagedachtenis aan de gevallenen werd in 1954 op het ereveld Kembang Kuning het Karel Doormanmonument onthuld.

De onthulling van de vijftien bronzen platen met de namen van 915 marinemannen completeert dit monument.

Vice-Admiraal Kelder commandant van het Commando Zeestrijdkrachten en Admiraal B.b. Buis president oorlogsgravenstichting onthullen de bel. Deze is afkomstig van de kruiser Hr.Ms Java. die tot zinken is gebracht tijdens slag in de Javazee. Foto: Klaas Meijer

Het ereveld waar de slachtoffers van de slag in de Javazee begraven liggen. Op de achtergrond is het monument met de platen met namen zichtbaar. Foto: Klaas Meijer

Namens de Nederlandse Regering onthuld staatssecretaris van der Knaap de bronzen platen met namen aan de wand. Foto: Klaas Meijer