Gemeente Harderwijk


Autoboulevard Tonsel in zicht

Met de recente verwerving van de laatste nog benodigde gronden voor het bedrijvenpark Tonsel is de autoboulevard in Harderwijk in zicht gekomen. Het bestemmingsplan Tonsel wordt naar verwachting in maart vastgesteld. Als alles meezit kan het bedrijventerrein aan de afslag Harderwijk/Ermelo van de A28 vanaf mei aanstaande bouwrijp worden gemaakt. De eerste bedrijven kunnen dan in het najaar gaan bouwen. Met het nieuwe 15 hectare grote bedrijvenpark versterkt Harderwijk zijn regionale betekenis. Het bedrijvenpark Tonsel is bestemd voor lichte bedrijvigheid zoals tuincentrum, bouwmarkt, kampeer- en caravanhandel en de handel in grote goederen.

In nauw overleg tussen de samenwerkende autodealers en de gemeente zijn hier plannen ontwikkeld voor een autoboulevard. Tot de bedrijven met vestigingspannen op het bedrijvenpark Tonsel behoort een groep autodealers verenigd onder de naam P3O. Zij vertegenwoordigen onder andere de merken Volkswagen, Audi, Peugeot, Fiat en Hyundai. De firma Broekhuis brengt zijn merken Volvo, Ford en Mazda uit Harderwijk en Ermelo op de autoboulevard Tonsel samen.

Door de verplaatsing van bedrijven naar Tonsel ontstaat elders op de Harderwijkse bedrijventerreinen ruimte voor zwaardere bedrijvigheid. Met name op Lorentz neemt de op zichzelf vrij schone autohandel nu nog veel schaarse ruimte voor zwaardere industrie in beslag. Het bedrijvenpark, vernoemd naar de vroegere buurtschap Tonsel in dit gebied, krijgt een `schoon' karakter: er komen geen milieubelastende activiteiten. De omliggende karakteristieke elementen zoals de woningen aan de Weisteeg en de waardevolle houtwallen blijven behouden en worden versterkt.

Het bedrijvenpark Tonsel krijgt een moderne, strakke uitstraling. Volgens het beeldkwaliteitsplan zullen naast glas, staal en beton ook natuurlijke materialen zoals hout en steen het aanzien bepalen. Ook een tuincentrum past hierin.

Bij de ontwikkeling van bedrijvenpark Tonsel is rekening gehouden met duurzaamheidelementen zoals zuinig ruimtegebruik, clustering van bedrijven, een goede ontsluiting en waterinfiltratie. De gemeente toetst elk bouwplan aan het Nationaal pakket duurzaam bouwen en de Energieprestatienorm.