Raad voor de Journalistiek

Vrijdag 3 maart 2006
Klacht tegen het Brabants Dagblad betreffende een bericht van 5 januari 2006 over het overlijden van klagers zoon, die op internet een afscheidsbrief had geplaatst. Voorafgaand aan de publicatie is klager benaderd door een verslaggever. Klager stelt onder meer dat hij had verzocht om de naam van zijn zoon niet te vermelden, maar dat dat toch is gebeurd. De wijze waarop vervolgens de lezersredacteur op 7 januari 2006 aandacht aan de kwestie heeft besteed, acht klager evenmin acceptabel.
Klacht van C. Kommer tegen SBS6 inzake een reportage over de treinkaping bij De Punt van 22 mei 2005. Klager is Majoor der Koninklijke Marechaussee b.d. en oud plaatsvervangende commandant van de Brigade Bijzondere Bijstandseenheid Krijgsmacht (BBEK) en was destijds bij de treinkaping betrokken. In de uitzending zijn gedeelten van een interview met klager verwerkt, waarvoor hij geen toestemming heeft gegeven, aldus klager. Volgens hem wordt de kijker onjuist geïnformeerd over onder meer de inzet van mariniers en neigt de uitzending naar geschiedvervalsing. Verder maakt klager er bezwaar tegen dat verweerder niet op zijn e-mails heeft gereageerd. 15.00 uur
Klacht van een notaris tegen M. Koolhoven en De Telegraaf betreffende het artikel De Vlieger afgeperst door eigen bewaker van 16 maart 2005, waarin klager wordt genoemd. Verder is de klacht gericht tegen J. van den Heuvel en Bureau Misdaad. In een televisie-uitzending van Bureau Misdaad van 21 november 2005 is zijn naam prominent in beeld gebracht, aldus klager. Volgens hem was het vermelden van zijn naam en positie niet functioneel en onnodig beschadigend. Verder stelt hij dat geen van de verweerders contact met hem heeft gezocht om zijn commentaar te vernemen.

15.45 uur
Klacht van de Vereniging tegen de Kwakzalverij tegen M. Koolhoven en De Telegraaf met betrekking tot het artikel Kilos snel kwijt met dna-pillen van 24 december 2005. Volgens klaagster is de dna-pil waarover is bericht bij uitstek een kwakzalversmiddel. Er is sprake van eenzijdige, misleidende berichtgeving, waarbij het publiek niet in de gelegenheid is gesteld om de informatie te toetsen aan de huidige stand van de wetenschap. Daarmee hebben verweerders grenzen overschreden, aldus klaagster.

In het eerste halfjaar van 2006 zijn verder zittingen gepland op 17 maart, 7 en 28 april, 11 mei, 2 en 16 juni. Nadere informatie over de klachten die tijdens een zitting mondeling worden behandeld, volgt