Vereniging Nederlandse Gemeenten

Vng ondersteunt gemeenten bij formulering waterbeleid

De VNG biedt haar leden steun aan bij het formuleren van waterbeleid. Op dit moment vinden diverse ontwikkelingen plaats bij de implementatie van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) in het Nederlandse waterbeleid. De VNG heeft gemeenten daarover deze week via een ledenbrief geïnformeerd en gemeenten daarin ook geadviseerd hoe daarmee om te gaan. In deze brief maakt de VNG tevens melding van een team van gemeenteambassadeurs dat gemeenten moet ondersteunen bij de regionale discussies. Aanleiding voor de ledenbrief is de zogenaamde decembernota 2005 waarin het kabinet onlangs haar beleid formuleerde.

Advies over KRW
De VNG adviseert gemeenten nu aan te haken bij het regionale implementatieproces van de KRW en betrokken te raken bij discussies over de keuze van waterkwaliteitsdoelstellingen en de te nemen maatregelen om deze doelen te behalen. Daarbij kan ook de gemeente nagaan welke bijdrage zij kan leveren aan het bereiken van de KRW-doelen. De VNG adviseert daarbij kosteneffectiviteit als centrale uitgangspunt te hanteren. De kosteneffectiviteit van mogelijke gemeentelijke maatregelen zou vergeleken moeten worden met die van andere sectoren. De VNG wijst gemeenten er ten slotte op dat op maatregelen die gemeenten formuleren uiteindelijk een resultaatsverplichting van toepassing is. Dit noopt volgens de VNG tot het kiezen voor haalbare en betaalbare doelen en maatregelen.

Gemeenteambassadeurs water
De VNG maakt in haar ledenbrief ook melding van de totstandkoming van een team van 14 fte van zogenaamde gemeenteambassadeurs water die gemeenten gaan ondersteunen om een inbreng te leveren in de regionale discussies over de KRW en gemeenten informeren over de verschillende ontwikkelingen. De ambassadeurs zijn op initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de VNG aangesteld onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het is niet de bedoeling dat de ambassadeurs reguliere taken van gemeenten en bestaande coördinerende taken van waterschappen of provincies gaan overnemen.