Nederlandse Vereniging van Banken

NVB-directeur Hein Blocks: liever afspraken dan wetten

De hoeveelheid wetgeving die de afgelopen jaren op de financiële sector is afgekomen is overdadig en disproportioneel en kan niet onbeperkt doorgaan. Dat zei Hein Blocks, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag bij gelegenheid van het verschijnen van het jaarverslag. Volgens Blocks moeten de banken nu eerst de tijd krijgen alle nieuwe wetten op een verantwoorde wijze te implementeren en verinnerlijken. Daarnaast willen de banken vaker in goed overleg met maatschappelijke partijen komen tot afspraken over maatschappelijke vraagstukken.

De natuurlijke reflex van de overheid is om bij elk incident meteen een nieuwe wet uit de grond te stampen, maar dat is zeker niet productief, stelt Blocks. Wetgeving is duur, traag en leidt tot verstarring. We willen als banken de komende jaren daarom doorgaan op de weg die we de laatste jaren al met succes zijn ingeslagen: beter overleg met maatschappelijke partijen en de overheid en meer zelfregulering en zelfcontrole. De bancaire sector bewijst al jaren heel goed haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te kunnen nemen. We zijn een sector waar Nederland trots op mag zijn.

Er moet ruimte blijven voor creativiteit en eigen verantwoordelijkheid van de sector en degenen die daarbinnen werkzaam zijn, stelt Blocks. De banken willen daarom het liefst in samenspraak met maatschappelijke organisaties tot oplossingen komen voor maatschappelijke vraagstukken. De overheid mag daarin ook partij zijn. Graag zelfs. Als het antwoord maar niet is: alweer een wet.

Het afgelopen jaar maakten de banken met andere maatschappelijke en branche-organisaties een aantal concrete afspraken:
1. Het Convenant betalingsverkeer 2005.
Hiermee wordt het naar Europese maat toch al zeer voordelige betalingsverkeer in ons land nog efficiënter gemaakt. Het convenant zet een duidelijke stap naar een betaalsysteem waar de klant kiest voor de meest efficiënte producten die uiteindelijk maatschappelijk het voordeligst zijn.

2. De Gedragscode MKB.
Samen met MKB Nederland en het Ministerie van Economische Zaken is een gedragscode opgesteld, die bijdraagt aan een betere financierbaarheid van het MKB. Na België is Nederland het tweede land in Europa met een dergelijke zelfregulering over onder meer transparantie en informatie.


3. Convenant bestrijden malafide huisjesmelkers. Samen met de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken, de Gemeente Den Haag en de politie Haaglanden maakte de NVB afspraken over de gezamenlijke aanpak van malafide huisjesmelkers.

De NVB wil doorgaan op deze weg, zei Blocks. We spreken nu met diverse maatschappelijke partijen over beperking van de schuldenproblematiek, vermindering van de administratieve lasten en een betere klachtenafhandeling. Een dergelijke opstelling past ook bij het karakter van de Nederlandse banken. De Nederlandse banken zijn een belangrijke maatschappelijke partner en in die rol willen we ook worden aangesproken. Maatschappelijke verantwoordelijkheid dwing je niet af met wetten, maar realiseer je op basis van goed overleg, betrokkenheid en wederzijds respect.