Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, 016 wu, 28 februari 2006

WAGENINGEN UNIVERSITEIT BENOEMT HOOGLERAREN AGRARISCHE BEDRIJFSTECHNOLOGIE IN DUOBAAN

Wageningen Universiteit heeft twee hoogleraren Agrarische bedrijfstechnologie benoemd. Het gaat om dr.ir. P.W.G. Groot Koerkamp en dr.ir. E.J. van Henten die de functie als duobaan vervullen. Peter Groot Koerkamp en Eldert van Henten volgen samen prof. dr. agr. Joachim Müller op, die onlangs tot hoogleraar is benoemd aan de Universiteit Hohenheim in Stuttgart, Duitsland.

Prof. Groot Koerkamp en prof. Van Henten richten zich met hun leerstoel op het ontwikkelen van geavanceerde technologie voor duurzame en leefbare productiesystemen in de land- en tuinbouw. Geavanceerde technologie is een absolute noodzaak voor een rendabele én duurzame bedrijfsvoering in de toekomst, menen Groot Koerkamp en Van Henten. Zonder techniek is het immers niet mogelijk nieuwe productiesystemen te ontwerpen die voldoen aan de wensen van de ondernemer én de maatschappij, consument, plant, dier en milieu. Maar techniek is zeker geen doel op zich. Het gaat om een integrale systeemaanpak. Analyse, ontleden en begrijpen van complexe productiesystemen behoren dan ook tot de kern van het vakgebied, naast het ontwerpen van nieuwe productiesystemen en bijbehorende technologie.

De wens om de leerstoelgroep Agrarische Bedrijfstechnologie meer dan voorheen aandacht te laten besteden aan alle drie de sectoren, glastuinbouw, akkerbouw en veehouderij, heeft geresulteerd in de aanstelling van Groot Koerkamp en Van Henten in een duobaan. Daarbij zal Groot Koerkamp zich op grond van zijn expertise meer richten op de veehouderij terwijl Van Henten zijn aandacht zal richten op de glastuinbouw en akkerbouw.

Peter Groot Koerkamp (Zuidelijke IJsselmeerpolders, 1964) studeerde in 1990 cum laude af in Wageningen in de landbouwtechniek. Hij promoveerde in Wageningen in 1998 op een onderzoek naar ammoniakemissies uit welzijnsvriendelijke houderijsystemen voor legkippen. Naast zijn hoogleraarschap is hij senior projectmanager op het gebied van innovatie en duurzame veehouderij bij de Animal Sciences Group van Wageningen UR in Lelystad. Groot Koerkamp kwam afgelopen jaar in het nieuws met zijn onderzoek waaruit bleek dat kippengeluk, trotse boeren en tevreden consumenten uitstekend samen gaan.

Eldert van Henten (Tiel, 1963) studeerde in 1987 cum laude af in Wageningen in de tuinbouwplantenteelt. Hij promoveerde in Wageningen in 1994 op een onderzoek naar economisch optimale klimaatbeheersing in kassen. Naast zijn hoogleraarschap is hij senior wetenschappelijk medewerker bij Plant Research International van Wageningen UR waar hij projecten leidt op het gebied van mechatronica en procesbesturing. Van Henten stond aan de wieg van een oogstrobot en een bladbreekrobot voor komkommer en van Cropscout, een mini-robot voor toepassing in het open veld.