Gemeente Amsterdam

Persbericht |

Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer

|datum   |27 februari 2006                   |
Ontwikkelaars tekenen voor nieuw Polderweggebied

Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer en OCP brengen met de ondertekening van een uitvoeringsovereenkomst de metamorfose van het Polderweggebied weer een stap dichterbij. Hier komt een prachtige, levendige nieuwe stadswijk. Het Stedenbouwkundig Plan van architect Sjoerd Soeters voorziet in 680 woningen, winkels, bedrijfsruimten en commerciële dienstverlening, een nieuw stadsdeelkantoor en voorzieningen waaronder een muziekmakerscentrum en een brede school. Op dit moment wordt het zwaar verontreinigde gebied gesaneerd, maar aan het eind van deze zomer gaat de eerste paal van het stadsdeelkantoor de grond in. Tussen 2008 en 2010 wordt het gebied in fasen opgeleverd.

Germaine Princen, portefeuillehouder Wonen van het stadsdeel is blij met de overeenkomst: "We willen het gebied weer bij de stad betrekken. Dat is in het plan van Sjoerd Soeters met de vele kleine straten en pleintjes goed gelukt. Het stadsdeel en de ontwikkelaars realiseren hier samen een levendige nieuwe stadswijk. Een aanwinst voor Oost/Watergraafsmeer.''

In OCP (OntwikkelingsCombinatie Polderweggebied v.o.f.) zijn Ymere, Het Oosten Kristal en Bouwfonds MAB Ontwikkeling verenigd om met gebundelde kennis en ervaring dit project te ontwikkelen en te realiseren. Met het tekenen van de overeenkomst is het startschot gegeven voor de bouwplanontwikkeling. In de komende maanden gaan de architecten aan het werk.

Polderweggebied Het Polderweggebied ligt in het Amsterdamse stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, tussen de Linnaeusstraat, Ringvaart, Polderweg en de spoorlijnen vanaf Muiderpoort naar Utrecht en Amersfoort. Het gebied, waar vroeger de Oostergasfabriek stond en dat tot voor kort een bedrijventerrein was, is ruim 9 hectare groot. De sanering, gestart in oktober 2004, zal waarschijnlijk eind 2008 afgerond worden. Sanering is noodzakelijk omdat het gebied sterk verontreinigd is door onder andere de productie van cokes en gas aan het begin van de vorige eeuw in de toenmalige Oostergasfabriek.

Toekomst Na de sanering ontwikkelen stadsdeel Oost/Watergraafsmeer en OCP een prachtige, levendige, nieuwe stadswijk, waar ongeveer 680 huur- en koopwoningen worden gebouwd. Verder komt er een nieuw winkelcentrum dat aansluit bij de bestaande winkels aan de Linnaeusstraat en de Middenweg. Ook komen er bedrijfsruimten, horeca, parkeergarage en voorzieningen als het nieuwe stadsdeelkantoor, brede school, Huis voor de Dans, muziekcentrum en een sporthal. Het Sportfondsenbad, Squash World en CMA blijven in het gebied. Het gebied krijgt een hoogwaardig stedelijk karakter waar een aantal historische gebouwen behouden blijft, zoals de koolgasstokerij (het Sportfondsenbad), het badhuis, het meterhuis, het ammoniakgebouw (asiel) en het voormalige politiebureau. De karakteristieke uitstraling van het gebied blijft daardoor bewaard. Tot slot komt er een plein bij het stadsdeelkantoor en een promenade aan de Ringvaart met een groot terras. Omdat het gebied autoluw wordt, met veel openbare ruimte en groen, wordt er ondergronds geparkeerd.

Het stedenbouwkundig plan en het bestemmingsplan zijn door de stadsdeelraad in respectievelijk april 2004 en zomer 2005 goedgekeurd. Met de ondertekening van de uitvoeringsovereenkomst kan er nu ook daadwerkelijk een start gemaakt worden met de bouw.


---


Gemeente Amsterdam