Unicef



Geweld in Ivoorkust: kinderen weer onder de wapenen? 28 februari 2006, Gnakanzou - Niet ouder dan vijftien jaar, het Kalasjnikov-geweer nonchalant over de schouder hangend. Sommige kinderen in Ivoorkust zijn op jonge leeftijd niet anders gewend. Ze zijn in de afgelopen jaren onder dwang gerekruteerd door een van de vele privé-legers of verzetsgroepen in het Afrikaanse land. Ze zijn als het ware geïnfecteerd door geweld. Mede dankzij Unicef, kon een groot aantal gelukkig ontsnappen aan de Kalasjnikovs. Ze keerden terug in de maatschappij. Maar met het oplaaiend geweld, is de kans groot dat ze weer in 'oude fouten' zullen vervallen. Met dank aan de Warlords.

Voormalige kindsoldaten praten met Unicef-medewerker Francis Zacko in Gnakanzou.
Voormalige kindsoldaten praten met Unicef-medewerker Francis Zacko in Gnakanzou.

De kwestie is simpel. "Zolang de vrede niet is getekend, wil geen enkele van de vechtende groepen zijn wapens inleveren. Ze houden hun leger in stand. En hoe meer kinderen ze 'hebben', hoe sterker hun onderhandelingspositie", vertelt Manuel Fontaine, adviseur van Unicef Ivoorkust.

Word kindsoldaat in drie stappen Kindsoldaat word je niet uit vrije wil. Vaak wordt een dorp overvallen door een gewapende bende die de kinderen meeneemt. Meestal onder invloed van drugs worden ze 'opgeleid' tot soldaat. Vaak durven deze kinderen niet te vluchten. Ze weten niet waar naartoe omdat hun familie is uitgemoord. Of hun familie wordt alsnog vermoord als de kindsoldaten vluchten.

Unicef waarschuwt dat zolang er geen duurzame vrede in Ivoorkust is, kinderen het risico blijven lopen gerekruteerd te worden. Unicef waarschuwt dat zolang er geen duurzame vrede in Ivoorkust is, kinderen het risico blijven lopen gerekruteerd te worden.

Het bestrijden van deze verschrikkelijke toestanden is een van de belangrijkste actiepunten van Unicef in Ivoorkust. Naar schatting zijn er zo'n 5000 kindsoldaten in het land. Samen met andere organisaties, is het Unicef gelukt om er bijna 2000 terug te laten keren naar hun familie.

Vooral Gnakanzou, een dorpje in het rumoerige westen van het land, kreeg haar kinderen weer terug. Ruim 700 kinderen wisten uiteindelijk toch te ontsnappen en met hulp van Unicef konden zij terugkeren naar hun dorp. Ze konden hun normale leven weer oppikken dankzij een speciaal opgezet programma. Psychische ondersteuning, een vak leren en regelmatig bezoek waren de kernpunten.

Situatie verslechtert
Maar de korte termijn voor deze jongeren is onzeker, zo niet gevaarlijk. Door recente gevechten tussen verschillende etnische groepen is de relatieve rust in het land verslechterd. Het geweld richtte zich ook tegen de humanitaire hulpverleners. Daardoor hebben veel organisaties die programma's uitvoeren zoals in Gnakanzou moeten vluchten. Intussen hebben de eerste rebellen zich alweer gemeld, deze keer gelukkig iets minder gewelddadig.

De 17-jarige Rigobert vertelt aan Francis Zacko dat hij van de rebellen geld kreeg om zich bij hen aan te sluiten. De 17-jarige Rigobert vertelt aan Francis Zacko dat hij van de rebellen geld kreeg om zich bij hen aan te sluiten.

De 17-jarige Rigobert is bang voor represailles. Daarom wil hij niet op de foto. Hij vertelt: "Ze boden me geld aan om met hen mee te komen. Maar ik heb nee gezegd. Wapens gebruiken tegen je eigen mensen is slecht." En hij kan het weten. Twee jaar lang vocht Rigobert in zo'n rebellenleger. Hij was sterk in dit geval. Maar de kans bestaat dat andere kinderen wel weer terugkeren naar hun gewelddadige leven van kindsoldaat.

Unicef controleert
In juli vorig jaar heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een motie aangenomen die stelt dat de situatie goed moet worden gemonitord. Dat klinkt nogal als een papieren oplossing. Maar de bedoeling is dat als blijkt dat bepaalde leiders misbruik maken van kindsoldaten, er sancties kunnen worden opgelegd. Tegoeden kunnen worden bevroren en het reizen kan hen onmogelijk worden gemaakt. Fontaine: "Toch zien we dit als een grote stap in de strijd tegen het rekruteren van kindsoldaten."