Gemeente Terneuzen

Brede School in Terneuzen

In Terneuzen verrijzen de komende jaren zes brede scholen. De eerste twee brede scholen zijn inmiddels gerealiseerd. In de kern Philippine is de eerste brede school in februari 2003 in gebruik genomen. In de kern Koewacht volgde al snel de tweede brede school die in maart 2004 in gebruik is genomen. Momenteel wordt er in de kern Terneuzen gewerkt aan drie brede scholen. Tot slot is in de kern Sas van Gent ook een brede school gepland.

Wat is een brede school?

Kinderen moeten zich op een goede en positieve manier kunnen ontwikkelen zodat hun kansen toenemen. De brede school probeert deze ontwikkeling te versterken. Door middel van het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere instellingen en organisaties die in een wijk c.q. kern actief zijn én het organiseren van creatieve, culturele en vormende activiteiten.
De brede school bestaat uit een netwerk van onderwijs, welzijn en zorg voor de jeugd en hun ouders. Instellingen en organisaties werken inhoudelijk en organisatorisch samen om de kinderen de kans te geven zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Een brede school combineert activiteiten en ideeën van onderwijs, peuterspeelzaal en jeugdwerk, waardoor de ontwikkelingskansen van kinderen worden verbeterd. De ontwikkeling en het welzijn van het kind staan centraal. De brede school is dus niet alleen maar een gebouw. Het is een manier van samenwerken tussen scholen en andere instellingen. Meer informatie over de brede school in Nederland vindt u op www.bredeschool.nl

Samenwerking in een brede school

Willibrodschool Een brede school is dus meer dan alleen onderwijs en biedt kinderen en jongeren ruimere kansen op ontwikkeling dan in het huidige onderwijs. Dit gebeurt door scholen op te nemen in een netwerk van sociale, sportieve, culturele, gezondheids- en zorgvoorzieningen. Zo wordt een doorlopend aanbod mogelijk gemaakt van voorschoolse opvang, onderwijs, spelen, opvang tussen de middag en culturele, educatieve en sportieve activiteiten na school. Activiteiten die aansluiten bij de behoeften van ouders en kinderen. Afstemming en intensieve samenwerking tussen peuterspeelzalen, kinderopvang en basisonderwijs is daarbij noodzaak. Maar ook de afstemming tussen overige instellingen en organisaties is daarbij van groot belang. De brede school wil een immers een samenhangend, bereikbaar en vraaggericht aanbod bieden aan de wijk c.q. kern.

Elke brede school is er één

Per wijk of buurt kan de invulling van de brede school verschillen, afhankelijk van wensen en behoeften van de kinderen en ouders die er wonen. Om dit te bereiken zoekt de gemeente contact met mogelijke participanten, wijkbewoners en andere betrokkenen om hun wensen en visies zo veel mogelijk in de brede school te integreren.

Visiedocument brede school

In oktober 2002 werd het visiedocument 'De Brede School in Terneuzen' na uitvoerig overleg met het onderwijs en potentiële partijen door de gemeenteraad vastgesteld. In dit visiedocument is omschreven op welke wijze de gemeente Terneuzen de komende jaren wil werken aan het realiseren van brede scholen. Deze nota is kaderstellend voor de ontwikkeling en uitwerking van de brede school in Terneuzen maar geeft tegelijkertijd ruimte voor uitwerking op maat per brede schoollocatie.

Dit visiedocument kunt u onderstaand downloaden